Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Nikel, Kolombiya’daki grevin iptal edilmesi ve Londra Metal Borsası (LME) stoklarının rekor seviyeye ulaşması ile 6 haftanın zirvesinden geriliyor.

Nikel, dün 9 Ekim’den bu yana en yüksek seviyeden kapanış yapmasının ardından yüzde 0.7 kadar düşüş gösterdi. BHP Billiton Ltd.’nin Cerro Matoso madeninde çalışanların çalışma saatleri ile ilgili anlaşmazlığın çözülmesi ile ilgili bu yıl greve gitmeme kararı aldığı bildirildi. BHP’nin web sitesinde yer alan bilgiye göre Cerro Matoso, dünyanın ikinci en büyük ferronikel üretici madeni olma özelliği taşıyor. LME tarafından takip edilen nikel stokları açıklanan veriye göre dün 397,236 ton ile rekor seviyeye ulaştı.

Societe Generale SA Asya emtia araştırmaları müdürü Mark Keenan, “LME stokları rekor kırmayı sürdürecek. Piyasa yeteri kadar arza sahip görünüyor” dedi.

Üç ay vadeli nikel kontratı LME’de yüzde 0.4 gerileyerek Hong Kong saati ile 15:07’de ton başına 16,577 dolardan alıcı buldu.

Dünyanın ikinci en büyük sanayi metali tüketici ABD’nin üçüncü çeyrek ekonomik büyüme verisinin açıklanması öncesinde Bloomberg News anketine katılan ekonomistler ABD’de büyümenin yüzde 3.5’ten yüzde 3.3’e revize edileceği tahmininde bulunuyor.

Bakır Londra’da yüzde 0.2 değerlenerek ton başına 6,689 dolar oldu. Mart vadeli bakır kontratı New York’ta yüzde 0.5 artış ile pound başına 3.02 dolara gelirken, Ocak vadeli bakır kontratı Şanghay’da büyük bir değişiklik göstermeyerek ton başına 47,820 yuandan (7,788 dolar) işlem gördü.

LME’de alüminyum, çinko ve kurşun yükselirken, tin işlem görmedi.