Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya Merkez Bankası'nın (BOJ) toplantı tutanakları, politika yapıcıların, geçen ay bankanın devasa büyüklükteki parasal genişlemesini artırmasına ilişkin plan konsunda keskin bir bölünme içinde olduğunu gösterdi.

BOJ, 31 Ekim'deki toplantısının ardından, varlık alım planını yıllık 80 trilyon yene (676 milyar dolar) çıkardığını açıklayarak piyasaları şaşırttı. Karar, kurul üyeleri arasında, dörde karşı beş oy ile alındı.

Fed'in varlık alımlarını sonlandırmasından kısa bir süre sonra alınan bu jarar, yeni dolar ve euro karşısında son birkaç yılın en düşük seviyelerine indirirken, hisse senetlerini küresel finans krizinden bu yana görülmeyen seviyelere yükseltti.

Ancak, The Economic Times'ta çıkan habere göre, politika kurulundaki eleştiriler, bu genişlemenin "etkilerinin sürdürülebilirliğini" sorguladı ve yeni tedbirlerin dünyanın üçüncü en büyük ekonomisi ve BOJ'un yüzde 2 olan enflasyon hedefine ulaşma çabası üzerindeki etkisinin "büyük olmaycağını" kaydetti. Bu artırıma karşı çıkanlar, ayrıca, bu tedbirlerin Japon ülke tahvil piyasalarındaki likiditeyi "kaydadeğer bir şekilde" azaltabileceğini belirttiler.