Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) bugün yaptığı bildirim ile güçlenen dolar ve finans piyasasındaki çalkantıların ABD’nin ekonomik büyümesine engel teşkil etmesi halinde Fed’in faiz oranlarındaki artırımı ertelemesi gerektiği açıklamasında bulundu.

Paris merkezli OECD, ABD Merkez Bankası’nın gelecek yılın ikinci yarısında yükseltmesi tavsiyesinde bulunurken, politika yapıcılara ekonomik sıkıntıların ortaya çıkması halinde esnek olmaları çağrısında bulundu.

OECD’nin yarıyıllık raporunda, “Varlık fiyat düzenlemeleri ve veya güçlenen dolar, toparlanmayı frenleyebilir ve enflasyonun hedefe ulaşmasını geciktirebilir ve bu durum politika faizinde ertelenmiş ve daha küçük oranda sıkılaştırma yapılmasını gerektirir” ifadelerini kullandı.

OECD, ABD’nin 2015’te yüzde 3.1 ve 2016 yılında yüzde 3 büyüyeceği tahmininde bulunuyor. 

Fed yetkilileri gösterge faiz oranını Aralık 2008’den bu yana sıfıra yakın seviyede tutuyor. Fed, geçtiğimiz ay yaptığı açıklama ile faiz oranlarının istihdamın desteklenmesi ve enflasyonun hedeflenen yüzde 2’lik orana yükseltilmesi amacıyla “kayda değer bir süre” düşük kalmayı sürdüreceğini belirtmişti.

OECD, Fed'in aşırı hızlı sıkılaştırma ile büyümeyi yavaşlatmadığından emin olmak amacıyla faiz oranlarını "kademeli olarak normalleştirilmesi" gerektiğini belirtti.