Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın petrol ihtiyacının üçte birini karşılayan ülke yetkilileri bugün Viyana'da yaptıkları toplantıda, üretimi azaltma noktasında uzlaşmaya varamadı. Rusya'nın en büyük petrol üreticisine göre ise ülke daha düşük fiyatlara dahi dayanabilir.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Organizasyonu (OPEC) üyesi Suudi Arabistan'dan bir yetkilinin de katıldığı toplantıda, Venezuela, Rusya ve Meksika'dan temsilciler de vardı. Toplantı sonrasında yetkililer fiyatları izlemekle yetineceklerini ifade ederken, analistler iki gün sonra yapılacak OPEC toplantısından üretimi düşürme kararı çıkıp çıkmayacağı noktasında ikiye ayrılmış durumda.

Petrol, ABD’nin 31 yıldan uzun bir sürenin en hızlı petrol üretimini gerçekleştirmesi ve Suudi Arabistan ve diğer OPEC üyelerinin arz fazlası karşısında gerekeni yapmacayacağı söylentileri ile ayı piyasasına girdi. Bloomberg'ün derlediği veriler, petrol fiyatlarının 12 OPEC üyesinden 9'unun bütçelerini dengeleyebilecekleri seviyenin altında bulunduğunu gösteriyor.

Londra'daki Energy Aspects analisti Richard Mallinson "Tüm bu ülkeler düşük fiyatlardan ciddi şekilde etkileniyor ve üretimi düşürmek istiyorlar. Ancak bu görüşmeleri yapmakla, uyumlu bir biçimde harekete geçmek aynı değil. Önemli olan OPEC üyelerinin görüşmesinden ne çıkacağı" yorumlarını yaptı.

Küresel gösterge petrolü Brent, Londra'da yüzde 1.9 değer kaybederken, 4 taraflı görüşme bitmeden yüzde 1 toparlanmıştı. Londra saati ile 16:33'te ise varil başına 78.67 dolardan işlem gördü. WTI petrol yüzde 1.9 gerileyerek 74.36 dolar seviyesine geldi.