Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya’da Topix endeksi, dün 2008’den bu yana en yüksek seviyeden kapanış yapmasının ardından petrol üreticilerinin gerilemesi ve gemi üreticilerini petrol fiyatlarının 4 yılın en düşüğüne gerilemesinin ardından yükseliş göstermesi ile dalgalanıyor.

Inpex Corp. yüzde 2 gerileyerek petrol üreticilerini aşağı çekti. Gaz üreticisi Taiyo Nippon Sanso Corp., dün yüzde 23 prim yapmasının ardından yüzde 10 geriledi. Piyasa değeri bakımından Japonya’nın üçüncü en büyük gemicilik şirketi olan Kawasaki Kisen Kaisha Ltd. yüzde 1.7 değerlendi. Nippon Light Metal Holdings Co., Toyota Motor Corp’un Lexus araçlarında çelik yerine daha fazla alüminyum kullanacağı açıklamasının ardından yüzde 5.4 artış göstererek Nikkei 225 Stock Average’de yükselişlere öncülük etti.

Topix, yüzde 0.1 gerileyerek Tokyo saati ile 12:33’te 1,408.23 puan oldu. Endeks yüzde 0.1’den az artış ve yüzde 0.4 düşüş arasında dalgalanıyor. Nikkei 225 yüzde 0.1 gerileyerek 17,386.40 puana  geldi. Yen dolar karşısında, dün yüzde 0.5 kadar güçlenmesinin ardından yüzde 0.1 yükselerek 117.82 seviyesine ulaştı.

Tokyo’daki SMBC Nikko Securities Inc. hisse senedi yöneticilerinden Hiroichi Nishi, “Şu anda hisse senetlerinde kısa vadeli bir aşırı ısınma mevcut. hisseler gerilediğinde Japonya Merkez Bankası’nın (BOJ) ETF satın alımlarından destek gelmesini bekleyebiliriz. Ancak ben kar satışı olmasını da bekliyorum” dedi.