Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Mr. Yen olarak bilinen ve Japonya’nın eski Maliye Bakanı olan Eisuke Sakakibara, Japonya para birimi yende yıl ortasından bu yana kaydedilen yüzde 14’lük gerilemenin sona yaklaştığı tahmininde bulundu.

Eisuke Sakakibara, Mr. Yen lakabını döviz kuru üzerindeki etkilerine bağlı olarak 1990’larda aldı. Sakakibara, yenin dolar karşısında Haziran 2007’deki finansal kriz öncesinde gördüğü 124.14 yen seviyesine gerilemesinin düşük bir olasılık olduğunu belirtti. Yen, Japonya Merkez Bankası’nın (BOJ) bir buçuk yıldan uzun süren parasal genişlemesinin ardından geçtiğimiz hafta 119’a yakın bir seviyeye gerileyerek 7 yılın en düşüğünü gördü.

Sakakibara, şu anki seviyenin yeterince zayıf olabileceğini belirten Finance Minister Taro Aso dahil olmak üzere aynı fikri savunan ve gittikçe büyüyen bir çoğunluğa katılıyor. 73 yaşındaki Sakakibara, 7 ay önce satış vergisinde yapılan artırımın dünyanın üçüncü en büyük ekonomisi olan Japonya’ya yaptığı boğma etkisinin hafiflemesi ile yenin yakın zamanda fayda sağlayacağını söyledi.

Şu an Tokyo’daki Aoyama Gakuin Ünivesitesin’de profesör olan Sakakibara, “Yendeki durum, kontrol dışında gerilemeyi sürdüreceği alarm verici bir durumda görünmüyor. Nisan ayındaki satış vergisinin olumsuz etkileri bir şekilde uzun sürmüş olsa da Japonya ekonomisi o kadar zayıf değil.  ” diye konuştu.