Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa hisseleri, Samsung Electronics Co.’nun teknoloji hisselerindeki yükselişe öncülük etmesi ve Huatai Securities Co.’nun Hong Kong’daki hisselerini satmayı planlamasının aracılık şirketlerindeki ralliyi desteklemesi ile değer kazanıyor. Enerji üreticileri düşüş kaydediyor.

Samsung Electronics, Samsung Techwin Co.’daki hisselerini satmayı planlaması ile Seul’da iki günlük düşüşe son verdi. Huatia Şanghay’da yüzde 10 prim yaptı. Filipin hisseleri, yarın açıklanacak olan büyüme verisi öncesinde 18 ayın en yüksek seviyesine ulaştı. Cnooc Ltd. ve PetroChina Co., petrolün 4 yılın en düşük seviyesine gerilemesi ile Hong Kong’da en az yüzde 1.7 değer kaybetti.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi, yüzde 0.1 yükselerek Hong Kong saati ile 14:17’de 1,009.91 puan oldu. Endeks, Çin’in ekonomiyi desteklemek için geçtiğimiz hafta sürpriz şekilde faiz oranlarını düşürmesinin hisse senetlerini desteklemesi ile 7 gün içinde 6. kez yükseliş gösterdi. Petrol İhraç Eden Ülkeler Organizasyonu (OPEC), Venezuela, Suudi Arabistan, Meksika ve Rusya’nın petrol üretimini azaltmam kararı almasının ardından yarın Viyana’da toplanacak.

Metropolitan Bank & Trust Co. başkan yardımcısı Allan Yu, “Yatırımcıların Çin’in ekonomisini desteklemek için adım atması ile cesaretlenmesi gelişen piyasalar için olumlu oldu. OPEC’in üretimi düşürmemesi petrol fiyatları üzerindeki aşağı yönlü baskıyı artıracak” dedi.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi bu yıl yüzde 0.7 yükselirken, yıllık bazda tahmini gelirlerin 11.2 katı işlem gördü. Aynı süreçte MSCI Dünya Endeksi yüzde 4.9 artış gösterirken, 15.5 kat değerleme kaydedildi.