Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(18:31'de güncellendi)

Batı Teksas türü ham petrol (WTI)  Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün (OPEC) bugün Viyana’da gerçekleşen toplantıda üretim miktarını sabit bırakma kararının ardından, Haziran 2010'dan bu yana ilk kez 70 doların altına indi. Brent petrolü de 4 yılın ardından ilk kez 74 doların altını gördü.

OPEC günlük petrol üretimini 30 milyon varilde bırakma kararı alırken, Suudi Arabistan Petrol Bakanı Ali Al Naimi karardan duydukları memnuniyeti dile getirdi.
Suudi Arabistan Petrol Bakanı Ali Al-Naimi'nin yaptığı açıklamaya göre, 12 üyeli örgüt petrol üretim tavanını günlük 30 milyon varilde tutma kararı aldığını açıkladı. Brent petrolü karar sonrasında Eylül 2010'dan bu yana ilk defa 75 doların altını gördü.

Petrol, ABD’nin 30 yılın en yüksek petrol üretimini gerçekleştirmesi ve küresel talep artışının yavaşladığına yönelik işaretler ile ayı piyasasına düştü. Bloomberg News anketine katılan 20 analist, OPEC’in fiyatları desteklemek amacıyla üretimi azaltması konusunda farklı tahminlerde bulundu. Dünya petrolünün yaklaşık yüzde 40’ını üreten 12 üyeli grubun günlük olarak 30 milyon varillik resmi bir üretim kotası bulunuyor.

Ocak vadeli WTI petrolün varil fiyatı ise Nymex elektronik işlemlerde New York saati ile 11:14'te 69.46 dolardan fiyatlanıyor. Ocak vadeli Brent petrolün varil fiyatı, Londra merkezli ICE Futures Europe Borsasında 73.12 dolardan işlem gördü.

(18:31'de güncellendi)