Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Tüketici Güven Endeksi, kasımda bir önceki aya göre yüzde 2,4 azaldı. Ekimde 70,3 olan endeks, kasımda 68,7'ye geriledi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), kasım ayına ilişkin Tüketici Güven Endeksi verilerini açıkladı.

TÜİK ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası işbirliği ile yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan Tüketici Güven Endeksi, kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 2,4 azalarak 68,7 oldu.

Ekimde 91,3 olan Genel Ekonomik Durum Beklentisi Endeksi yüzde 0,9 düşerek, kasımda 90,5'e geriledi. Bu düşüş, gelecek 12 aylık dönemde genel ekonomik durumun daha iyi olacağı yönünde beklentisi olan tüketicilerin sayısının bir önceki aya göre azaldığını gösteriyor.

İşsiz Sayısı Beklentisi Endeksi bir önceki aya göre yüzde 3,9 azalarak, kasım ayında 70,8 değerine düştü. Bu düşüş, gelecek 12 aylık dönemde işsiz sayısında artış bekleyenlerin oranındaki artıştan kaynaklandı.

Aynı döneme ilişkin Tasarruf Etme İhtimali Endeksi yüzde 5,2 azaldı. Ekim ayında 26,1 olan endeks, kasım ayında 24,7 değerine geriledi. Bu düşüş, tüketicilerin gelecek 12 aylık dönemde tasarruf etme ihtimallerinin bir önceki aya göre azaldığını gösteriyor

Hanenin Maddi Durum Beklentisi Endeksi bir önceki aya göre yüzde 1,7 azaldı. Ekim ayında 90,2 olan endeks değeri kasım ayında 88,6 oldu. Bu düşüş, gelecek 12 aylık dönemde hanenin maddi durumunun daha iyi olacağını bekleyenlerin oranının azalmasından kaynaklandı.

Aylık tüketici eğilim anketiyle, tüketicilerin kişisel mali durumlarına ve genel ekonomiye ilişkin mevcut dönem değerlendirmeleri ile gelecek dönem beklentileri ölçülmekte ve yakın gelecekte yapılması planlanan harcamalarına ve tasarruflarına ilişkin eğilimleri saptanıyor.

Anket sonuçlarından hesaplanan tüketici güven endeksi 0-200 aralığında değer alabiliyor. Tüketici güven endeksinin 100'den büyük olması tüketici güveninde iyimser durumu, 100'den küçük olması Tüketici Güveninde kötümser durumu gösteriyor.