Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Nikel, Filipinler’in arzı sıkılaştırması beklenen maden ihracatı yasağına yaklaşması ile üç günden bu yana ilk kez yükseliyor.

Filipin Temsilciler Meclisi’nin Doğal Kaynaklar Komitesi, maden cevheri ihracatının yasaklanmasını dün prensipte onayladı. Endonezya tarafından Ocak ayından bu yana uygulanan benzer sınırlamalar, nikeli bu yıl yüzde 19 yukarı iterek Londra Metal Borsası’ndaki (LME) en büyük yükselişi göstermesini sağladı. Çin Merkez Bankası, dünyanın en büyük sanayi metali tüketicisi Çin’de geçtiğimiz hafta faiz oranlarını 2 yıldan uzun bir süreden bu yana ilk kez düşürmesini takiben, bugün finansal sistemde operasyon gerçekleştirmekten kaçındı.

Australia & New Zealand Banking Group Ltd. kıdemli emtia stratejisti Daniel Hynes, “Nikelin orta vadedeki temelleri umut verici görünüyor. Piyasa 2015 yılında oldukça büyük bir açık vermeye hazırlanıyor” dedi.

Üç a vadeli nikel kontratı LME’de yüzde 0.9 kadar yükselerek ton başına 16,500 dolar oldu ve Şanghay saati ile 15:31’de 16,493 dolardan işlem gördü. Nikel, Kasım ayında şimdiye kadar yüzde 4.5 artış göstererek Mayıs ayından bu yana en büyük aylık yükselişi kaydetti.

Bakır Londra’da yüzde 0.3 yükseliş ile ton başına 6,558.50 dolardan alıcı buldu. Ocak vadeli bakır kontratı Şanghay Vadeli İşlemler Borsası’nda yüzde 0.3 artış göstererek ton başına 46,720 yuana (7,611 dolar) geldi.

Mart vadeli bakır kontratı, New York’ta yüzde 0.2 artış göstererek pound başına 2.963 dolardan işlem gördü.

LME’de alüminyum, kurşun ve çinko yatay seyrederken, kalay değişiklik göstermedi.