Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) Viyana'da gerçekleştirdiği toplantı sonrasında, Venezüela'nın azaltım çağrısına rağmen petrol üretim miktarını değiştirmeme kararı aldı. 

Suudi Arabistan Petrol Bakanı Ali Al-Naimi'nin yaptığı açıklamaya göre, 12 üyeli örgüt petrol üretim tavanını günlük 30 milyon varilde tutma kararı aldığını açıkladı. Brent petrolü karar sonrasında Eylül 2010'dan bu yana ilk defa 75 doların altını gördü. 

Petrol, ABD’nin 30 yılın en yüksek petrol üretimini gerçekleştirmesi ve küresel talep artışının yavaşladığına yönelik işaretler ile ayı piyasasına düştü. Bloomberg anketine katılan toplam 58 analist OPEC'in bu haftaki toplantıda değişiklik yapmayacağı tahmininde bulunmuştu. Örgüt'ün üretim tavanı 2012'den bu yana günlük 30 milyon varilde bulunuyor.

Brent petrolü bu yıl yüzde 32 gerilerken, 2008'den bu yana en dik yıllık düşüşe hazırlanıyor. Vadeliler karar sonrasında kayıpları yüzde 4.4'e taşırken, Londra saati ile 15:02'de 2.66 dolar aşağıda 75.09 dolardan işlem gördü.

Batı Teksas türü ham petrol (WTI) ise bu yıl yüzde 26 kayıp yaşarken, 2.16 dolar düşüşle bugün 71.53 dolardan fiyatlanıyor. 

Venezuela Dışişleri Bakanı Rafael Ramirez "Herkesin fedakarlık yapması gerekiyor. Piyasada günde 2 milyon varile yakın arz fazlası var" ifadelerini kullanmıştı. Ramirez'in verdiği 2 milyon varil rakamı, OPEC'in en küçük 6 üyesinin geçen ayki üretimine eşit veya biraz altında.