Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin, Pekin’deki politika yapıcıların ekonomiyi parasal teşvik ile canlandıracağına yönelik yatırımcı güveninin artması ile üç yıldan bu yana ilk kez Japonya’yı geride bırakarak dünyanın ikinci en büyük hisse senedi piyasası oldu.

Bloomberg’in derlediği verilere göre Çin’in Borsasında işlem gören şirketlerin toplam piyasa değeri, bu yıl yüzde 33 yükselmesinin ardından dün 4.48 trilyon dolara ulaştı. Japonya’nınki ise 4.46 trilyon dolara geriledi ve Aralık ayının sonundan bu yana yüzde 3.2 düşüş gösterdi. Çin, Mart 2011’de kısa bir süre için en büyük piyasa olan ABD’den sonra ikinci sırada yer aldı. Söz konusu dönemde Japonya’da yaşanan bir deprem Tokyo’da hisse senetlerinin gerilemesine neden olmuştu.

Japonya’nın daralan piyasa değerinde, dolar bakımından zayıflayan yen rol oynarken, Şanghay Bileşik Endeksi bu yıl Tokyo’nun Topix endeksinin üç katı kadar yükseliş gösterdi. Çin geçtiğimiz hafta faiz oranlarını 2012’den bu yana ilk kez düşürdü ve ekonomistler, Çin’de yetkililerin 1990’dan bu yana en yavaş yıllık genişlemeyi göstermesi beklenen ekonomiyi desteklemek için ek önlemler alacağı tahmininde bulunuyor. Ancak Şanghay endeksinin fiyat-kazanç oranı hala Japon dengine göre yüzde 21 aşağıda seyrediyor.

Hong Kong’daki Kingston Financial Group yöneticilerinden Dickie Wong, “Benim Çin hisseleri ile ilgili hala iyimser bir duruşum var. Düşük değerlemelerde işlem görüyorlar” dedi.