Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(14:58'de güncellendi)

Altın, petrolün 4 yılın en düşük seviyesinde gerilemesinin tüketici fiyatlarının düşeceği ve enflasyona karşı korumalı menkul değere talebin zayıflayacağı beklentilerini artırması ile düşüşü 3. güne taşıyarak bir ayın ilk haftalık kaybını kaydetmeye hazırlanıyor.

Spot altın yüzde 0.9 kadar gerileyerek ons başına 1,181.84 dolar oldu ile 20 Kasım’dan bu yana en düşük seviyeyi gördü ve Londra saati ile 10:37'de 1,184.57 dolardan işlem gördü. Altın bu hafta yüzde 1.4 geriledi.

Altın, kısmı olarak enerji fiyatlarındaki düşüş ile enflasyonu canlandırmada başarısız olan Fed’in varlık alım programını sonlandırması nedeniyle ikinci yıllık düşüşü kaydetmeye hazırlanıyor. Petrol, OPEC’in arz fazlasını hafifletmek için harekete geçmemesi ile 2010’dan bu yana en düşük seviyeye geriledi. İsviçre’nin 30 Kasım’da ulusal çapta referanduma gidecek. Referandumdan ülke merkez bankasının varlıklarının sabit bir miktarını altında tutması kararı çıkabilir.

Nanhua Futures Co. analistlerinden Xia Yingying, “Petrol fiyatları enflasyon beklentilerini ve küresel ekonomik büyümeyi etkiliyor, dolayısıyla altın fiyatını da etkiliyor. İsviçre’de bu hafta sonu yapılacak altın referandumu, geçmesinin düşük bir ihtimal olması ile destek bakımından fazla bir şey vaat etmiyor” dedi.

Şubat ayı vadeli altın kontratı New York Comex’te yüzde 1.2 gerileyerek ons başına 1,183.40 dolar oldu. Şükran Günü nedeniyle dün ABD piyasaları kapalı idi.

Bloomberg Spot Dolar Endeksi, Mart 2009’dan bu yana en yüksek kapanışı gerçekleştirmeye ilerliyor. Petrol üreticisi ülkelerin para birimleri, OPEC’in üretim hedefini sabit tutma kararı almasının ardından zayıfladı.

Spot gümüş yüzde 1.4 kadar düşüş ile ons başına 16.0147 dolar ile 20 Kasım’dan bu yana en düşük seviyeye geriledi ve iki haftalık yükselişi sonlandırmaya hazırlanıyor. Platin yüzde 0.2 gerileme ile ons başına 1,215.74 dolardan alıcı buldu ve haftalık düşüşe hazırlanıyor. Paladyum yatay seyrederek ons başına 804.93 dolar oldu ve ikinci haftalık yükselişe yaklaşıyor.

(14:58'de güncellendi)