Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(15:24'te güncellendi)

Enerji şirketleri, Petrol İhraç Eden Ülkeler Organizasyonu’nun (OPEC) üretimi azaltmaktan kaçınmasının petrol fiyatlarını 4 yılın en düşük seviyelerine indirmesinin ardından, tüm dünyada hisse senetlerini aşağı çekiyor. Japonya ve Almanya'da rekor düşük faizlerin görülmesi ile tahviller yükselirken, dolar değer kazandı.

MSCI Dünya Endeksi, New York saati ile 08:06'da yüzde 0.2 gerilerken, Stoxx Europe 600'de kayıplar yüzde 0.4 oldu. Total ve Royal Dutch Shell hisseleri, Brent petrolünün 2011'den bu yana en sert düşüşe yaklaşmasının ardından, yüzde 2'den fazla değer kaybettiler. Standard & Poor's 500 Endeksi'ndeki vadeli kontratlar yüzde 0.1 geriledi. ABD Hazine tahvilleri değer kazanırken, 2 yıl vadeli Japonya tahvil faizi ilk kez negatife döndü. 10 yıllık Almanya tahvil faizi ise yüzde 0.694'e geriledi. Bloomberg Spot Dolar Endeksi 5 yılın zirvesine çıkarken, altın ve gümüş düşüşü 3. güne taşıdılar.

OPEC dün Viyana'da gerçekleştirdiği toplantı sonrasında, Venezüela'nın azaltım çağrısına rağmen petrol üretim miktarını değiştirmeme kararı aldı. Tahviller, petroldeki düşüşün enflasyonu yavaşlatması ile ralli yaparken, Japonya ve Almanya’da fiyat artışları yavaşladı. İspanya’da tüketici maliyetleri geriledi. Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi dün yaptığı açıklamalar ile deflasyonu ortadan kaldırmak için varlık alımlarını genişletmeye açık olduğu sinyali verdi.

IG Ltd. piyasa stratejistlerinden Stan Shamu, “Önemli merkez bankaları enflasyonu yukarı itmeye çalışırken, düşen petrol fiyatları bunu zorlaştırıyor. AMB ve Japonya Merkez Bankası (BOJ) enflasyon hedeflerine ulaşmak için teşvikleri artırabilir” dedi.

(15:24'te güncellendi)