Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(15:00'te güncellendi)

Brent petrolü, Petrol İhraç Eden Ülkeler Organizasyonu’nun (OPEC) dün günlük üretim miktarını düşürmeme kararı ile son üç yılın en büyük günlük düşüşünü yaşamasının ardından, bugün yatay seyrediyor. Batı Teksas türü ham petrol (WTI) ise 2011'den bu yana en dik haftalık düşüşe ilerliyor. 

Petrol vadelileri Londra'da yüzde 0.3 kadar yükselirken, bu hafta toplam yüzde 9.4 kayıp yaşadı. OPEC dün Viyana'da gerçekleştirdiği toplantı sonrasında, Venezüela'nın azaltım çağrısına rağmen petrol üretim miktarını değiştirmeme kararı aldı.  Suudi Arabistan Petrol Bakanı Ali Al-Naimi'nin yaptığı açıklamaya göre, 12 üyeli örgüt petrol üretim tavanını günlük 30 milyon varilde tutma kararı aldı.

Petrol, ABD’nin 30 yılın en hızlı üretimini gerçekleştirmesi ve küresel talebin zayıfladığı işaretleri ile ayı piyasasına düştü. OPEC Genel Sekreteri, Abdalla El-Badri, OPEC’in adil bir fiyat istediğini ve kimseye bir sinyal göndermediğini söyledi. Dünya petrolünün yaklaşık yüzde 40’ını üreten 12 üyeli grup, ilk toplantısını 5 Haziran’da yine Viyana'da yapacak.

Ocak vadeli Brent petrolün varil fiyatı, Londra merkezli ICE Futures Europe Borsasında, erken saatlerde kaydettiği yüzde 2'lik düşüşü tersine çevirerek yerel saat ile 11:47'de 72.77 dolardan işlem gördü. Kontrat dün 5.17 dolar gerileyerek 72.58 dolar ile Ağustos 2010'dan bu yana en düşüğe geriledi. Toplam işlem hacmi son 100 gün ortalamasının yüzde 62 üzerinde seyretti. Fiyatlar bu ay yüzde 15, 2014 yılında ise yüzde 34 kayıp yaşadı. 

Ocak vadeli WTI petrolün varil fiyatı ise Nymex elektronik işlemlerde 26 Kasım kapanışa göre 4.70 dolar düşüşle 68.99 dolar oldu. ABD'de dün Şükran Günü tatili nedeniyle fiziki işlem yapılmazken, elektronik işlemler bugüne aktarıldı. WTI fiyatları bu hafta yüzde 10 geriledi. 

(15:00'te güncellendi)