Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya hisselerinin çoğu, yatırımcıların enflasyon dahil olmak üzere ekonomik verileri değerlendirmelerinin ardından Japonya hisselerinin değer kazanması ile yükseliş gösteriyor. Enerji hisseleri, petrol fiyatlarının gerilemesi kayıplara öncülük ediyor.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.1’den az yükselerek Tokyo saati ile 09:05’te 140.84 puan oldu. Endekste düşen her hisse senedi için iki hisse senedi yükseliş gösteriyor. Endeks, yüzde 0.6’lik artış ile haftalık yükseliş ilerlerken, aylık kaybı yüzde 0.7’ye düşürdü. Japonya’da Topix endeksi, yenin 4 günden bu yana ilk kez gerilemesi ile yüzde 0.8 yükseldi. ABD piyasaları Şükran Günü dolayısıyla dün kapalıydı.

IG Ltd. piyasa stratejisti Stan Shamu, “Önemli merkez bankalarının enflasyonu yukarı itmeye çalışması, petrol fiyatlarının düşüşü ile zorlaşıyor. AMB ve BOJ’un enflasyon hedeflerine ulaşmak için teşvikleri artırma ihtimalleri yüksek görünüyor” dedi.

Asya-Pasifik endeksi, Japonya Merkez Bankası’nın (BOJ) tahvil alımlarını genişletmesi ile 17 Ekim’deki düşük seviyesinden dün itibarıyla yüzde 5.3 toparlandı. Çin faizi oranlarını düşürdü ve Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) ek teşvik önlemleri alacağı spekülasyonları arttı. AMB Başkanı Mario Draghi, dün varlık alımlarını genişletmeye açık olunduğunu söyledi.

Japonya’da tüketici fiyatları endeksi, gerileyen petrol fiyatlarının BOJ’un enflasyonu canlandırma çabalarını zorlaştırması ile birlikte üst üste üçüncü ayda da yavaşlama gösterdi. Perakende satışlar ise beklentilerin üzerinde geriledi.