Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa hisseleri, düşen petrol fiyatlarının enerji ve gemi üreticilerini aşağı çekmesi ile Eylül ayından bu yana en büyük aylık kayba hazırlanıyor. Malezya ringiti 2010’dan bu yana en düşük seviyeye gerileyerek gelişmekte olan ülke para birimlerini aşağı çekti.

Cnooc Ltd. Hong Kong’da yüzde 5 geriledi. Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering Co. Seul’da yüzde 6.9 değer kaybetti. Malezya ringiti dolar karşısında, petrol ihracatçısı olan ülkenin gelirlerinin düşeceği tahminleri ile yüzde 0.8 zayıfladı. AirAsia Bhd., hava yolu şirketleri hisselerindeki yükselişe öncülük etti. Hindistan hisseleri, faiz oranlarının düşürüleceği beklentileri ile rekor seviyeye ulaştı. Çin, Pekin’deki politika yapıcıların ekonomiyi parasal teşvik ile canlandıracağına yönelik yatırımcı güveninin artması ile üç yıldan bu yana ilk kez Japonya’yı geride bırakarak dünyanın ikinci en büyük hisse senedi piyasası oldu.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi, yüzde 0.3 gerileyerek Hong Kong saati ile 13:45’te 1,009.79 puana geldi ve aylık kaybı yüzde 0.6’ya genişletti. Petrol, OPEC’in küresel arz fazlasını hafifletmek için üretimde düşüş gerçekleştirmekten kaçınması ile 2011 yılından bu yana en büyük haftalık kaybı kaydetmeye hazırlanıyor.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi bu yıl yüzde 0.8 yükselirken, yıllık bazda tahmini gelirlerin 11.3 katı işlem gördü. Aynı süreçte MSCI Dünya Endeksi yüzde 5 artış gösterirken, 15.5 kat değerleme kaydedildi.