Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(21:47'de güncellendi)

ABD hisse senetleri, enerji şirketlerinin petrol fiyatları ile yükselmesi ve yatırımcıların istihdam ve hizmet verilerini değerlendirmesinin ardından, rekor seviyelere yaklaştı. Euro, zayıf büyümenin teşvik getireceği beklentisi ile dolar karşısında geriledi. 

Standard & Poor's 500 Endeksi New York saati ile 14:11'de yüzde 0.3 yükseldi. ABD ham petrol fiyatlarının yüzde 0.5 yükselmesinin ardından enerji üreticileri endeksinde yüzde 1 artış sağlandı. Stoxx Europe 600 Endeksi günü yüzde 0.6 artışla tamamladı. Euro dolar karşısında 2 yılın en düşük seviyesine gerilerken, dolar önemli para birimleri karşısında 5 yılın en yüksek seviyesine çıktı. Altın fiyatları yüzde 0.8 yükseldi.

ABD'de ADP'nin açıkladığı özel sektör istihdam verisi beklenenden daha düşük bir artış gösterdi. ABD'de resmi istihdam verileri Cuma günü açıklanacak. Düşen enerji maliyetlerinden destek alan güçlü talep, küresel ekonomilerin güçlüklerle karşı karşıya kalmalarına karşın, işverenlere daha fazla kişiyi işe alma konusunda cesaret veriyor. Euro Bölgesi hizmet kesimi ve imalat sektörü geçen ay ilk açıklanan rakamın altında büyüdü. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi yarın bu yılın son politika toplantısını yönetecek. Fed Başkan Yardımcısı Stanley Fischer, faizlerin "kaydadeğer bir süre" düşük seviyelerde tutulacağı taahhüdünün kaldırılmasına yaklaştığını ve rehberliğin ekonomik verilere bağlanması gerektiğini söyledi. ABD'de ADP'nin açıkladığı özel sektör istihdam verisi beklenenden daha düşük bir artış gösterdi. ABD'de resmi istihdam verileri Cuma günü açıklanacak. Düşen enerji maliyetlerinden destek alan güçlü talep, küresel ekonomilerin güçlüklerle karşı karşıya kalmalarına karşın, işverenlere daha fazla kişiyi işe alma konusunda cesaret veriyor.

J.P. Morgan Funds küresel piyasa stratejisti Anastasia Amoroso, "Elimizdeki verilerin, ABD ekonomisinin halen güçlü olduğu söylemini değiştireceğini düşünmüyorum," dedi ve "Bu haftaki önemli veriler yarın ve Cuma günü açıklanacak. Yatırımcılar Draghi'den, ihtiyaç duyulduğunda, diğer bir varlık alım turuna gidileceğinin garantisini duymak isteyecek" şeklinde görüş bildirdi.

(21:47'de güncellendi)