Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Bankaların hizmet gelirleri ile kullandırdıkları krediler nedeniyle vatandaştan aldığı ücret, komisyon ve masrafların tutarı yılın 10 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14,6 artarak 21 milyar liraya ulaştı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerinden derlenen bilgilere göre, bankaların faiz dışı gelirleri bu yılın ocak-ekim döneminde 2013 yılının aynı dönemiyle karşılaştırıldığında yüzde 12 artarak 30,7 milyar liraya çıktı.

Vatandaşların en çok karşılaştıkları masraf kalemleri olan bankacılık hizmetleri ile kredi kullandırılırken alınan komisyonların tutarı ise yüzde 14,6 artış göstererek, 21 milyar lira oldu. Söz konusu gelirlerin toplam faiz dışı gelirler içindeki payı yüzde 69 olarak hesaplandı.

3. köprüden 4 tane yapılabiliyor

Bankacılık hizmet gelirleri ile kredi masraflarının tutarı Türkiye açısından önemli bazı ulaşım projelerinin maliyetleri ile karşılaştırıldığında da ilginç sonuçlar ortaya çıktı.

Buna göre, bankaların 10 ayda elde ettiği 21 milyar liralık gelirle 4 İstanbul Boğazı 3. Köprü Projesi, 2 Marmaray Projesi gerçekleştirilebiliyor.

20 kalemden masraf alınabiliyor

Bu arada bankaların aralarında hesap işletim ücreti, havale ücreti, kredi kartları için yıllık üyelik ücretinin de bulunduğu toplam 20 kalem ürün ve hizmetin dışında kalan hizmetler için ücret talep edemeyeceğini hükme bağlayan BDDK yönetmeliği 3 Ekim'de Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmişti.

Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği ekim ayında elde edilen söz konusu gelirlerin tutarı bir önceki aya göre 1 milyar 535 milyon lira arttı.

"Tüketiciler mağdur ediliyor"

Tüketici Hakları Derneği (THD) Başkanı Turhan Çakar, bankaların aldığı ücret, komisyon ve masrafların tüketicileri mağdur ettiğini belirterek, 20-30 yıl öncesine kadar bugün alınan masraf kalemlerinin adlarının bile anılmadığını söyledi.

Bankacılık hizmetleri üzerinden para alınmasını "açık bir soygun" olarak nitelendiren Çakar, "Ekim ayındaki BDDK düzenlemesine karşın bankalar masrafların adını değiştirerek bu paraları almaya devam ediyorlar" dedi.

Bankaların hangi kalemlerden ne oranda ücret ve masraf alacağının belirlenmesi yetkisinin BDDK'ya verildiğini ifade eden Çakar, özellikle yıllık kart aidatının iadesi konusunda Yargıtay kararları olmasına karşın bu kararların işlemez hale getirildiğini dile getirdi.

Faiz dışında hiçbir gelir kaleminin olmaması gerektiğini savunan Çakar, "77 milyon tüketici bankaların ipoteği altında" değerlendirmesinde bulundu.