Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Ekonomistler, beklentilerin çok üzerinde gelen istihdam verisinin ardından ABD Merkez Bankası'nın (Fed) 2015 yılında faiz oranlarının artırılması için piyasaları hazırlama çabalarına hız vereceğini belirtiyor. Dün açıklanan istihdam verisi, ABD'de işe alımların üç yıla yakın bir sürenin en büyük artışını kaydettiğini göstermişti.

New York'taki Societe Generale kıdemli ABD ekonomisti Brian Jones, "Haziran ayında bir artırım gerçekleşecekse Fed şartları buna göre hazırlanmalı" dedi.

Ekonomistler, Fed yetkililerinin para politikasının belirli bir tarih yerine stabil bir enflasyon ve tam istihdam hedeflerine ulaşmadaki sürece bağlı  olduğunu vurgulayacağını ifade ediyor. Söz konusu vurgunun yapılmasının arkasında bir sebep yattığı dile getiriliyor. Eğer piyasa beklentileri Fed'in yönelimi ile paralel olmaz ise merkez bankası tahvil faizlerinde istenmeyen bir yükseliş riski alabilir.

New York'ta bulunan Renaissance Macro Research ABD ekonomisi yöneticisi Neil Dutta, "Piyasalar, ekonomik veri nasıl olursa olsun Fed'in 2015 yılı sonuna doğru harekete geçeceği fikrini benimsemiş görünüyor" diye konuştu. Dutta, Fed'in ilk faiz yükselişini Mart veya Haziran ayında gerçekleştireceği tahmininde bulunuyor.

ABD’de tarım dışı istihdam artışı Kasım ayında beklentilerin çok üstünde gelerek, ekonomik toparlanmanın rayına oturmaya başladığını bir kez daha gösterdi. İşsizlik ise sabit kalarak beklenti ile aynı düzeyde geldi. Çalışma Bakanlığı’nın Washington’da açıkladığı veriye göre, ABD’de tarım dışı istihdam Kasım’da 321.000 artarak, Ocak 2012'den bu yana en yüksek seviyeye çıktı. İşsizlik oranı ise yüzde 5.8'de kalarak, Bloomberg anketindeki tahmin medyanı ile aynı seviyede gerçekleşti.

Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester, "İstihdam verisi güçlü geldi. Ekonominin gelişme göstermeye devam etmesi ile birlikte 2015 yılı içerisinde bir zamanda faiz artırımı yapılacağını düşünüyorum" dedi.

İstihdam verisinin açıklanması sonrasında faiz artırımlarının zamanı ve hızına yönelik Fed tahminleri ve piyasa beklentileri arasındaki fark hafif bir daralma gösterdi.