Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel, 2014 yılından sonra Afganistan'da fazladan bin asker bırakacaklarını söyledi.

ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel, sürpriz bir ziyaret için geldiği Afganistan'da Devlet Başkanı Muhammad Eşref Gani ile görüştü. İkili daha sonra ortak basın toplantısı düzenledi.

Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani, Hagel ile görüşmesinde ABD'nin Afgan güvenlik güçlerinin güçlendirmesi konusundaki yardımları ve ülkedeki barış sürecini ele aldıklarını söyledi. Gani, ABD ve Afganistan ilişkilerinde 1 Ocak 2015'ten itibaren yeni bir sayfanın açılacağını belirterek, "2015'ten itibaren sadece Afgan güçleri ülkenin güvenliğinden sorumlu olacak ve sadece Afgan güçleri güç kullanma yetkisine sahip olacak" dedi.

Bu tarihten itibaren Afganistan'da bulunacak ABD güçlerinin bir savaş misyonu olmayacağını kaydeden Gani, sadece Afgan güçlerinin ülkenin güvenliğini sağlayacağını hatırlattı. Gani, Afganistan ve ABD ilişkilerinin 2015 yılının başlangıcından itibaren iki ülke arasında imzalanan Stratejik İşbirliği ve İkili Güvenlik Anlaşmaları'na göre yürütüleceğini söyledi ve ABD'nin Afgan güvenlik güçlerinin mali yardım, eğitim ve güçlendirmesi konularında Afganistan'a destek vereceğini vurguladı.

ABD'nin Afganistan'a yaptığı yardımlardan dolayı teşekkür eden Devlet Başkanı Gani, "Dünyayı ortak riskler tehdit ediyor. Bu risklerin önlenmesi konusunda kararlıyız. Seçim sonrası ele geçirilen fırsatların kullanmasını ve barışın sağlanmasını istiyoruz. Afganistan'ın her şeyden daha fazla barışa ihtiyacı var" diye konuştu. 

ABD planladığından bin fazla asker bırakacak

ABD Savunma Bakanı Hagel ise ülkesinin 2014'ten sonra Afganistan'da planlanandan bin fazla asker bırakacağını açıkladı. Hagel, "Başkan Barack Obama, benim ve Afganistan'daki yabancı güçlerin komutanının teklifi üzerine Afganistan'da 2014'ten sonra planlanandan fazla askerin kalmasını onayladı" dedi.

Hagel, Afganistan'daki seçim sürecini uzaması nedeni ile Afgan güçlerine güvenlik sorumluluklarının devredilmesi konusunda boşluk yaşandığını ve bu bin askerin bu boşluğun doldurulması için Afganistan'da kalacağını, bunun politika değişikliği anlamına gelmediğini belirtti. ABD Savunma Bakanı Hagel, Afgan güvenlik güçlerinin güçlendiğini ve artık ülkenin güvenliğini temin ettiğini söyledi.

ABD, daha önce 2014 sonrasında Afganistan'da 9 bin 800 asker bırakacağını açıklamıştı. Bu askerler terörle mücadelede Afgan güçlerine eğitim ve danışmalık verecek. 2015'in sonunda bu askerlerin sayısı yarıya düşecek ve 2016 sonunda Afganistan'daki ABD diplomatik merkezlerinin güvenliği için sadece bin asker kalacak.

"Kendimi Somer'in ölümünden sorumlu hissediyorum"

ABD Savunma Bakanı Hagel, ABD ve Yemen özel timlerinin Yemen'de El Kaide'nin elinde rehin tutulan bir ABD'li gazeteci ile Güney Afrikalı öğretmeni kurtarmak için düzenledikleri operasyona da değindi.

Hagel, kurtarma operasyonunda El Kaide militanları tarafından öldürülen ABD'li gazeteci Luke Somers'ın ölümünden dolayı kendisini sorumlu hissettiğini söyledi.

Hagel, "Herkes bir misyon için sorumluluk hissediyor, her misyonun sorumluluğu var. Bir rehinin kurtarılması için düzenlenen kurtarma misyonu çok karmaşık bir konu. Bizim aldığımız istihbarat bilgilerine göre, rehin alınan kişinin hayatını tehlikedeydi. Böyle olmasaydı kurtarma operasyonu düzenlemezdik" şeklinde konuştu.

Yaklaşık 15 aydır Yemen'de El Kaide'nin elinde kalan Luke Somers ile Güney Afrikalı öğretmen Pierre Korkie bugünkü kurtarma operasyonunda hayatını kaybetmişti.