Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Türk fon yöneticisi Ahmet Okumuş'un Okumus Opportunistic Value Fund'u 10 ayda yüzde 46 ile ABD'deki serbest yatırım fonları (hedge fonları) arasında en yüksek getiriyi elde etti.

ABD'de 2001 yılında ünlü ekonomi yazarı Jack D. Schwager'in, "Para Piyasasının Sihirbazları" kitabında yer almasıyla adını tüm dünyaya duyuran Türk fon yöneticisi Ahmet Okumuş, 2013 yılında kurduğu fonuyla da dikkatleri çekiyor. Okumuş'un yönettiği "Okumus Opportunistic Value Fund", Ekim ayı sonu itibarıyla 2014 yılının en başarılı serbest yatırım fonu oldu.

Fon, ABD'de faaliyet gösteren serbest yatırım fonlarının ortalama getirisinin yüzde 2,90 olduğu 10 aylık dönemde yüzde 45,60 getiri ile uluslararası finans arenasında adından söz ettirmeyi başardı.

Okumuş, 2014 yılının serbest yatırım fonları için zor bir sene olduğunu belirterek, "Okumus Opportunistic Value Fund"u 2013 seneninin başında kurdum. Fonun geçen seneki yıllık net getirisi yüzde 35,83 seviyesindeydi" dedi.

Okumuş, yönettiği fonun az sayıda, temel analizini iyi çalışmış oldukları büyüme potansiyeli yüksek şirketlere, pay fiyatı olması gereken değerin çok altında olduğu zamanlarda yatırım yaptığını ifade ederek "Başarımızın sırrı sağlam ve odaklı bir şekilde çalışmak ve son derece disiplinli bir yatırım filozofisinin olması" değerlendirmesinde bulundu.

Fon büyüklüğünün ekim ay sonu itibarıyla yaklaşık 500 milyon dolar olduğunu aktaran Okumuş, "Benim önceliğim iyi bir getiri sağlamak, onun için fonun büyüklüğü ile ilgili şimdilik bir hedefim yok. Fonda yatırımlar tamamen hisse senedi ve opsiyonlar uzerinde. Fonu henüz pazarlamıyoruz ancak 2015 yılında dış müşteriye açacağız ve minimum yatırım tutarı 5 milyon dolar olacak" diye konuştu.

"Türkiye'ye Şubat ayında yatırım yaptım"

Rusya'da bu günlerde önemli fırsatlar bulunduğunu dile getiren Okumuş, Rus Rublesi'nin ve hisse senedi fiyatlarındaki hızlı düşüşten dolayı Rusya varlıklarını çok cazip bulduğunu ve yine aynı gerekçeyle Brezilya varlıklarının da yatırım için değerlendirilebileceğini kaydetti.

Okumuş, Turkiye'de şubat ayında politik belirsizliğin önemli fırsatlar yarattığını ve kendilerinin de bu dönemi yatırım için değerlendirdiklerini aktararak, şunları kaydetti:

"Şu anda en pahalı Borsalardan biri ABD borsaları. Bu yüzden orada fazla fırsat görmüyorum. 2015 yılı için Avrupa'da, Almanya ve İngiltere gibi gelişmiş ülkeler cazip olabilir. Hem merkez bankalarının faiz politikaları hem de varlık fiyatlarının ABD'ye göre çok daha ucuz olmasından dolayı. Gelişmekte olan ülkelerde ise Rusya ve Brezilya'da fırsatlar var. Yatırımcılara tavsiyem yatırım işine spekülasyon olarak bakmamaları, uzun vadeli bakmalari ve parayı bir endeks fonuna yatırmaları."