Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin’in dış ticaret fazlası, petrol ve diğer emtia fiyatlarının düşmesi ile ithalatta beklenmedik bir gerilemenin oluşmasının ardından Kasım ayında rekor seviyeye ulaştı.

Çin Gümrük İdaresi’nin açıkladığı verilere göre ihracat, bir yıl önceye göre yüzde 4.7 artış göstererek Bloomberg News anketine katılan ekonomistlerin yüzde 8’lik yükseliş öngören tahmin medyanının altında kaldı. İthalat, yüzde 6.7 gerilerken beklentiler yüzde 3.8 yükseliş görüleceği yönündeydi. Böylece 54.47 milyar dolarlık bir ticaret fazlası oluştu.

Petrol fiyatlarının 5 yılın en düşük seviyelerine inmesi, 1990’dan bu yana en zayıf ekonomik genişlemeyi göstermeye hazırlanan Çin’e çifte fayda sunuyor. Petroldeki gerileme ekonomik büyümenin desteklenmesine yardımcı olurken, geçtiğimiz ay gerçekleştirilen faiz indiriminin ardından enflasyonun ek genişlemeye olanak sağlayacak kadar yavaş seviyede tutulmasını sağlayabilir.

Hong Kong’daki Bank of America Corp. Çin ekonomisi yöneticisi Lu Ting, “Ticaret fazlası düşük petrol fiyatları ile birlikte yüksek seviyesini önümüzdeki birkaç ayda da sürdürecek” dedi.

Çin’de iktidardaki Komünist Parti Yönetim Kurulu geçtiğimiz hafta yapılan açıklama ile ihtiyatlı para politikası duruşunun sürdürüleceğini ve 2015 yılında büyümenin makul bir aralıkta tutulacağını belirtmişti. Çin Merkez Bankası (PBOC), geçtiğimiz ay borçlanma ve tasarruf oranlarını iki yıldan bu yana ilk kez düşürdü ve mevduat faizleri için üst limiti yükseltti.