Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya’da resesyon, şirket yatırımlarının beklenmedik şekilde daralması ile derinleşti. Ekonomik programına destek için seçim kampanyası yürüten Başbakan Shinzo Abe’nin şirket yatırımlarındaki düşüş ile darbe aldığı belirtiliyor.

Japonya ekonomisi, bir önceki çeyreğe göre Temmuz-Eylül döneminde yıllık bazda yüzde 1.9 daraldı. Öncü veri ile yüzde 1.6’lik bir gerileme olduğu açıklanmıştı. Bloomberg News anketine katılan ekonomistlerin tahmin medyanı yüzde 0.5 düşüş görüleceği yönündeydi. Açıklanan veri, ankete katılan tüm ekonomistlerin beklentilerinin altında geldi.

İş dünyası yatırımlarında yaşanan sürpriz gerileme, Nisan ayındaki satış vergisi artırımı sonrasında tüketici harcamalarında yaşanan düşüş ile birleşerek dünyanın 3. en büyük ekonomisinin gücünü zayıflattı. Japonya’da ana muhalefet partisi hazırlıksız yakalanırken, Abe 14 Aralık’ta seçime gitmeye ilerliyor. Japonya para birimindeki değer kaybı Japonların harcama güçlerinin düşmesine neden oluyor.

Tokyo’daki NLI Research Institute ekonomik araştırmalar direktörü Taro Saito, “Veri, Japonya ekonomisine ilişkin oldukça kasvetli bir tablo çiziyor. Japonya ekonomisinde bir toparlanma göreceğiz ancak bu kademeli olacak. Zayıflayan yen imalat sanayicilerine destek sağlamalı ve bu diğer sektörlere de yansımalı” dedi.