Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bloomberg News anketine katılan analistlere göre, Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) bankalara sağladığı bu haftaki uzun vadeli kredi turu, bankaların bir önceki programdan olan geri ödemelerini karşılamaya dahi yetmeyebilir. Söz konusu operasyon, finansal sisteme 1 trilyon euro kadar artı getirmesi planlanan teşvik önlemlerinin, ülke tahvilleri gibi geniş ölçekli varlık satın alımları olmadan yeterli olmayacağını gösterebilir.

AMB Başkanı Mario Draghi, mevcut önlemlerin yeterli olup olmadığı yönünde gelecek yıl yapılacak değerlendirmenin ardından harekete geçileceği taahhüdü verdi. Merkez bankasının, 22 Ocak’taki toplantısında, hazırlanmakta olan parasal genişleme paketini tartışmaya açacağı belirtiliyor. Ancak parasal genişleme ile ilgili yetkililer arasında görüş birliği sağlanmış değil.

Frankfurt’taki Barclays Plc kıdemli Avrupa ekonomisti Thomas Harjes, “Mevcut önlemlerle 180 milyar euro ile bile AMB’nin bilanço tablosu ‘amaçlananın’ önemli ölçüde altında kalıyor” dedi.

Ankete katılan 24 analistin tahmin meydanına göre bankalar, 11 Aralık’taki TLTRO’da yaklaşık 148 milyar euro borçlanma gerçekleştirecek. Söz konusu borçlanmanın reel ekonomiye sağlanan kredilere destek sağlaması hedefleniyor. Analist tahminleri 90 ile 250 milyar euro arasındaki değişiklik gösteriyor. Programın Eylül ayında gerçekleştirilen turunda 82.6 milyar euro kredi sağlanmıştı  ve ekonomist beklentilerinin altında kalınmıştı.