Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(17:56'da güncellendi)

Vadeli altın kontratları, para arzının Avrupa ve Asya'da yatırımcı talebini artıracağına dair işaretlerin ardından, üç günde ilk kez değer kazandı.

Altın destekli en büyük ETF olan SPDR Gold Trust'taki varlıklar geçen hafta yüzde 0.5 artarak, Ağustos'tan bu yana en yüksek artılı gösterdi. Resmi veriler, para yöneticilerinin yukarı yönlü tahminlerini üçüncü haftada da artırdıklarını gösterdi.

Avrupa Merkez Bankası yetkilileri geçen haftaki toplantılarında varlık alımlarını artırma kararı almazken, Başkan Mario Draghi 2015'in ilk toplantısında ek teşvik ihtimalinin değerlendirileceğini belirtti. Çin geçen ay ekonomik büyümeyi artırmak için faizleri düşürme kararı alırken, Japonya teşvik programını genişletti.

Frankfurt'tan değerlendirmede bulunan Fritsch, "Bazıları altın fiyatında daha güçlü bir düşüş beklemiş ve şimdi kısa pozisyoonlarını kapatmak zorunda kalmış olabilir" dedi ve Asya'dan gelen fiziki alımların fiyatlr için bir yastık görevi gördüğünü sözlerine ekledi.

Şubat vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.4 tırmanarak, New York saati ile 10:05'te ons başına 1,194.70 dolara çıktı. Vadeli kontratlarda işlem hacmi, Bloomberg'in derlediği verilere göre, bu rapor yazıldığı sırada, son 100 günün ortalamasının yüzde 40 altındaydı. Fiyatlar geçen hafta yüzde 1.3 arttı.

Vadeli kontratlar, Cuma günü, ABD'de tarım dışı istihdamın Kasım ayında 321,000 arttığını gösteren veri sonrası, yüzde 1.8 kadar düştükten sonra, günü yüzde 1.4 kayıpla tamamladı. Bu veri, Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tümünün tahminlerinden daha iyi çıktı ve Fed'in faizleri artıracağına ilişkin beklentileri güçlendirdi.

Düşük Enflasyon

Tam tersine, Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi, geçen hafta yatığı açıklamada, yetkililerin varlık alımlarını artırmayı değerlendirmeye almaları ile birlikte, politika yapıcıların, uzun süren düşük enflasyon dönemine "tolerans göstermeyeceklerini" söyledi. Çin Merkez Bankası büyümeyi desteklemek için faiz indirimine giderken, Japonya daha önce görülmemiş boyuttaki teşvik programını genişletti.

UBS Group AG değerkli metaller stratejisti Edel Tully, "Satışların devamı gelmedi ve altın güney yönünde çok fazla gitmedi," dedi.

ABD Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu verilerine göre, altında net uzun altın pozsisyon sayısı, 2 Aralık'ta biten haftada, yüzde 20 artarak 79,497 ile 26 Ağustos'tan bu yana en yüksek seviyesine çıktı. Varlıklar üç haftada iki kattan fazla arttı.

Çin Merkez Bankası, konu hakkında bilgiye sahip iki kaynağın geçen hafta verdiği bilgiye göre, altın ithalatındaki kısıtlamaları gevşetmeye yönelik bir plan tasarısı yaydı. Bu adımın atılması durumunda, dünyanın en büyük altın piyasasında fiyatlar gevşeyebilir.

(17:56'da güncellendi)