Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(19:25'te güncellendi)

Avrupa hissleri, inşaat ve enerji şirketlerindeki düşüşler ile dört haftalık ralli sonrasında geriledi.

Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.7 gerileyerek günü 348.61 puandan tamamladı. Sika AG yüzde 22 düşüş yaşarken, Cie. de Saint-Gobain SA da değer kaybetti. Petrol üreticileri 3 yılın en düşük seviyesine geriledi. DAX Endeksi ise Almanya'da sanayi üretiminin beklenenden az artması ile yüzde 0.7 geriledi. 

Geçtiğimiz hafta yüzde 1.1 yükselen Stoxx 600, böylece Ocak 2008'den bu yana en yükseğe ulaştı. Gösterge endeks, Avrupa Merkez Bankası'nın devlet tahvili alımına başlayabileceği söylentileri ile 16 Ekim'deki bu yılın en düşük seviyesinden 5 Aralık'a kadarki süreçte yüzde 13 yükseldi. Endeks Cuma günü ABD'de tarım dışı istihdamın Ocak 2012'den bu yana en dik artışı göstermesi ve Almanya'da fabrika siparişlerinin beklentiyi aşması ile son iki haftanın en büyük yükselişini kaydetti. 

Avrupa Merkez Banksı (AMB) geçtiğimiz hafta, Aralık ayı toplantısında para politikasında ve teşviklerde değişiklik yapmadı. AMB politika, mevduat ve marjinal fonlama faizlerini değiştirmedi. Politika faizi rekor düşük seviye olan yüzde 0.05'te, mevduat faizi eksi yüzde 0.2'de ve marjinal fonlama faizi ise yüzde 0.3'te kaldı. Açıklanan karar Bloomberg anketine katılan 54 ekonomistin tamamının tahmini ile aynı doğrultuda gerçekleşti. Draghi ise düzenlenen basın toplantısında, AMB'nin mevcut teşvik tedbirlerini gelecek çeyrekte yeniden değerlendireceğini söyledi. Merkez bankası ayrıca Euro Bölgesi için enflasyon tahminini 2014, 2015 ve 2016 yılları için düşürdü.

AMB) İcra Kurulu üyesi Ewald Nowotny, ek teşvik ile ilgili görüşmelerin sürdüğünü, ancak henüz kesin bir karar alınmadığını söyledi. Frankfurt'ta gazetecilere demeç veren Nowotny, herhangi bir niceliksel genişleme paketi için en önemli piyasanın, ülke tahvili olduğunu ifade etti. Şirket tahvillerinin de yeni pakete dahil olabileceğini dile getiren Nowotny, parasal genişlemenin hukuki çerçevesinin iyi hazırlanması gerektiğini de sözlerine ekledi.

(19:25'te güncellendi)