Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bakır, dünyanın en büyük sanayi metali tüketicisi Çin’den gelen ticaret verilerinin beklentilerden zayıf olması ve üçüncü en büyük tüketici olan Almanya’nın sanayi üretiminin tahminlerin altında kalması ile 5 seans içinde 4. kez düşüş gösterdi.

Çin Gümrük İdaresi’nin açıkladığı verilere göre ihracat, bir yıl önceye göre yüzde 4.7 artış göstererek Bloomberg News anketine katılan ekonomistlerin yüzde 8’lik yükseliş öngören tahmin medyanının altında kaldı. İthalat, yüzde 6.7 gerilerken beklentiler yüzde 3.8 yükseliş görüleceği yönündeydi. Almanya Ekonomi Bakanlığı’nın Berlin’de açıkladığı verilere göre sanayi üretimi, Ekim ayında bir önceki aya göre yüzde 0.2 yükseliş kaydetti ve tahminlerin altında kaldı. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahmin medyanı yüzde 0.4 yükseliş olacağı yönündeydi.

Seul’da bulunan Exchange Bank Futures Co. metal traderlarından Chae Un Soo, “Dünyanın her yerinden kötü haberler geliyor. Küresel sanayi metali talebi, olumsuz gelen Çin ticaret verisi ve Almanya’nın sanayi üretiminden darbe alacak” diye konuştu.

Üç ay vadeli bakır kontratı, yüzde 0.3 kadar yükselmesinin ardından Londra Metal Borsası’nda (LME) yüzde 0.1 gerileyerek Hong Kong saati ile 15:31’de ton başına 6,446.50 dolardan işlem gördü. Mart vadeli bakır kontratı New York’ta yüzde 0.1 artış ile pound başına 2.9055 dolara gelirken, Şubat vadeli bakır kontratı Şanghay’da yüzde 0.4 gerileyerek ton başına 45,910 yuandan (7,454 dolar) kapanış yaptı.

LME’de alüminyum ve kalay yatay seyretti. Nikel yükselirken, kurşun ve çinko geriledi.