Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya Merkez Bankası (BOJ), 4 yıllık alışkanlığı bozdu ve ilk kez piyasanın yukarı hareket yaptığı dönemde Japonya hisselerini içeren ETF satın aldı.

BOJ, Topix endeksinin işlem arası ve kapanışında yükseliş gösterdiği günde, 37.4 milyar yenlik (310 milyon dolar) ETF satın alımı gerçekleştirdi. Tokai Tokyo Securities Co.’ya göre BOJ, hisse senetlerinin sabah saatlerinde yükselmesi sonrasında ilk kez satın alım yaparken, merkez bankasının diğer bütün satın alımları Topix’in düştüğü günlerde gerçekleştirilmişti.

BOJ, ticareti artırmayı amaçlayan varlık alım programı kapsamında ETF’lere Aralık 2010’da yatırım yapmaya başladı ve 31 Ekim’de planlanan satın alım hızını yıllık 3 trilyon yen ile üçe katladı. Tokai Tokyo piyasa analistlerinden Seiichi Suzuki, “Stratejide yapılan dünkü değişiklik hisse senetlerinin yükselmesi ile birlikte BOJ’un 2014 hedefine ulaşmak için hızlandığı sinyali veriyor” dedi.

Suzuki, “BOJ’un yıl sonuna kadar 3.8 trilyon yen tutarında ETF satın alması gerekiyor ve piyasa güçlü seyrini koruyor. Dolayısıyla, bu koşulları uygulamayı sürdürürlerse hedeflerine ulaşmada başarısız olabilirler. Hedefe ulaşılmasına öncelik vermeliler” diye konuştu.

Topix endeksi dün itibarıyla 17 Ekim’deki düşük seviyeden yüzde 23 artış gösterdi ve yükselişi 7. güne taşıdı. Endeks dün sabah seansında yüzde 0.1’den az artış ile 1,446.20 puana geldi.

Merkez bankasının kendi verilerine göre dün itibarıyla BOJ 3.7 trilyon yenlik ETF satın alımı yaptı.  BOJ, 31 Ekim’de açıkladığı tahmin ile 2014 yılı sonunda bilanço tablosunda 3.8 trilyon yen tutarında fon olacağını belirtmişti.