Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Ünlü fon yöneticisi ve Allianz SE baş ekonomi danışmanı Muhammed El-Erian, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) gevşek para politikasından çıkış sürecini değerlendirdiği yazısında, Fed'in ABD'deki toparlanma ve yurt dışındaki ekonomik yavaşlamanı iyi takip edilmesi gerektiğini ifade etti.

2008 Financial Times/Goldman Sachs Yılın İş Dünyası Kitabı ödülünü kazanan, "When Markets Collide" adlı çok satan kitabın da yazarı olan El-Erian, Fed'in son yıllarda büyümeyi artırmak ve istihdam sağlamak için 3 aracı kullandığını belirtti. Bu araçlardan birincisinin olağan dışı bir biçimde düşük olan faiz oranları olduğunu ifade eden El-Erian, diğer araçları da, faiz politikasının geleceği ile ilgili yönlendirme ve parasal genişleme olarak sıraladı.

Ekonominin sonunda Fed'in beklentilerini karşılayacak toparlanmaya ulaşmaya başladığını söyleyen El Erian'a göre, 16-17 Aralık tarihlerindeki toplantıda Fed, faiz artışının zamanlaması için yönlendirmesinde yer verdiği 'kayda değer süre sonra' ifadesini büyük olaslıkla kaldıracak. Bu söylemin değişmesi tanınmış ekonomiste göre 2015 ortasında faiz artışı için zemin hazırlayacak.

Tüm bu göstergelere rağmen Fed'in halen faiz artışı için değerlendirmesi gereken birçok konu olduğunun altını çizen ekonomist, Avrupa ve Japonya'daki ekonomik yavaşlamaların ve Rusya ile ABD arasında Ukrayna krizi üzerinden yaşanan krizin, normalleşme açısından önemli olduğunu sözlerine ekledi.

El-Erian, yazısını Fed'in normalleşmesinin aşamalı olarak gerçekleşmesi gerektiğine inandığını belirterek noktaladı.