Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya şirketleri üç ay önceye göre daha zayıf bir enflasyon tahmininde bulunuyorlar. Bu durum, Japonya Merkez Bankası (BOJ) Başkanı Haruhiko Kuroda’nın dünyanın üçüncü en büyük ekonomisinde fiyat artışlarını canlandırma çabalarının güçleşmesine neden oluyor.

BOJ’un açıkladığı verilere göre şirketlerin yıllık enflasyon beklentisi yüzde 1.4 seviyesine geriledi. Üç ay önce bu oran yüzde 1.5 seviyesindeydi. Firmalar, fiyat artışlarının üç yıl içinde yüzde 1.6’ya ve beş yıl içinde yüzde 1.7’ye çıkacağı yönünde tahminde bulunuyorlar.

BOJ, Japonya’yı “deflasyonal bir zihniyetten” kurtarmak için Ekim ayında ek parasal genişleme kararı aldı. Kuroda geçtiğimiz ay yaptığı açıklama ile merkez bankasının şirketlerin enflasyon görünümü ile ilgili görüşlerini değiştirmeyi amaçladığını belirtti. BOJ’un gelecek yıl için enflasyon hedefi yüzde 2 seviyesinde.

Dai-ichi Life Research Institute ekonomistlerinden Hideo Kumano, “Şirketlerin enflasyon beklentileri yüksek olasılıkla aynı seviyelerde seyredecek. BOJ şimdilik enflasyon görünümün yüzde 2’lik hedefi etrafında olduğunu söyleyebilir” dedi.