Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avustralya Merkez Bankası’nın (RBA), 2 Aralık’taki toplantısının tutanakları yayımlandı. Tutanaklara göre RBA’nın yönetim kurulu finans piyasalarının faiz oranında indirim ihtimalini fiyatlamasını tartıştı. RBA, aynı zamanda borçlanma maliyetlerinin stabil bir periyotta olması yönünde beklentisini yineledi.

RBA Yönetim Kurulu Üyeleri, piyasa beklentilerinin 2015 yılında politikada genişleme olma olasılığına işaret ettiğini belirtti ve toplantıda böyle bir beklentinin oluşmasındaki faktörler tartışıldı. RBA 2 Aralık’taki toplantısında faiz oranını yüzde 2.5 ile rekor düşük seviyede tutma kararı almıştı.

RBA Başkanı Glenn Stevens, bir sabır yaklaşımı benimseyerek 16 aydır faiz oranlarını rekor düşük seviyede tutuyor ve yurtiçi büyüme etmenlerini canlandırma için faizlerin bir süre için değiştirilmeyeceği sinyali veriyor. Buna karşılık olarak konut sektörü ivmelendi ancak hane halkı talebinin gücüne güven duymayan şirketler harcama yapmaktan kaçınıyor.

Westpac Banking Corp. baş ekonomisti Bill Evans, “Piyasa fiyatlaması tartışması, muhtemelen faiz indirimi konusunu gündeme getirmenin bir yolu. Önceki deneyimler, bu tip bir stratejinin genişlemeye doğru harekete veya doğrudan faiz indirimine işaret ettiğini gösteriyor” dedi.