Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Ekonomistler, 100 yıllık tarihindeki en gevşek para politikasından çıkış arayışı içinde olan ABD Merkez Bankası’nın (Fed), faiz oranlarının “kayda değer bir süre” sıfıra yakın seviyede tutulması ifadesini kullanmayı bırakmak için düşük enflasyonu görmezden gelebileceğini belirtiyor.

Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC), bugün ve yarın Washington’da toplantı gerçekleştirecek. Bloomberg anketine katılan 68 ekonomistin 56’sı Fed’in politika yaklaşımını tanımlamak için “sabır” gibi bir sözcük benimseyeceği yönünde tahminde bulunuyor. Ankete katılan ekonomistlerden sadece 23’ü FOMC’un “kayda değer süre” ifadesini kullanmaya devam edeceği öngörüsünde bulundu. Büyük bir çoğunluk 2015 yılı ortasına kadar faizlere yükseliş görülmeyeceği belirtiyor.

Ekonomistlere göre Fed yetkililerinin politikayı sıkılaştırma zamanını değerlendirmeleri işsizlik oranının Fed’in tam istihdam hedefine ulaşma hızı ile paralel ilerliyor. Petrol fiyatlarındaki düşüş ise enflasyonu aşağı çekerek Fed’in hedefinden uzaklaşmasına neden oluyor.

New York’taki Credit Agricole CIB ekonomistlerinden Brittany Baumann, “İş gücü piyasasında önemli bir gelişme söz konusu. Enflasyona bakıldığında geride oldukları görülüyor ancak bu büyük ölçüde düşen enerji fiyatlarından kaynaklanıyor. Fed’in bu durumu geçici bir etki olarak değerlendirdiğini düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.