Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Denizbank Baş Ekonomisti ve Genel Müdür Yardımcısı Saruhan Özel, Türk lirasındaki ve rubledeki değer kaybını ve etkilerini Bloomberg HT’ye değerlendirdi. Özel, “pozisyonlarda riske girilecek bir dönem değil, piyasalar Fed kaynaklı risk iştahını azaltıyor”dedi.

Petrol fiyatlarının Rusya için önemine dikkat çeken Özel, “petroldeki düşüşün biraz politik olduğunu düşünüyorum, rubledeki devalüasyondan dolayı Rus turistler daha ucuz destinasyonlar arayacaklar, bu da bizim Turizm sektörümüze negatif yansıyacak, Turizm Türkiye’nin cari açığında önemli bir kalem” dedi.

Liradaki değer kaybında Amerikan Merkez Bankası tarafının önem kazandığını dile getiren ekonomist, TL’nin gereğinden fazla değersiz olduğunu, Türkiye’nin Döviz tarafında bir balon yaratmaması gerektiğinin altını çizdi.

Türk Lirasının bu düzeyde kalmasının enflasyonun düşüşünü engellediğini belirten Özel, “Faiz Türkiye’de aşağa yönlü olmalı, Merkez Bankası döviz tarafında varlığını hissettirmeli ama faiz tarafından müdahale etmesin, farklı uygulamalar kullanabilir, bunun için yeterli gücü ve imkanı var” dedi

Bloomberg HT muhabiri
Arzu Maliki

amaliki@bloomberght.com