Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, ABD Başkanı Barack Obama'nın, Kongre'nin her iki kanadının da onayladığı, Rusya'ya yeni yaptırımlar getiren ve Ukrayna'ya silah ve diğer tür yardımları içeren tasarıyı imzalayacağını söyledi. Ancak ABD yönetimi, tasarıya yönelik bazı kaygıları olduğunu belirterek, tasarının yaptırımların ne zaman ve nasıl uygulanacağının takdirini Başkan'a bırakan esneklik içermesi nedeniyle, Obama'nın yaptırımları hemen uygulamayabileceğinin sinyalini verdi.

Earnest, günlük basın brifinginde, Rusya'ya karşı yeni yaptırımlar öngören ve Ukrayna'ya silah ve diğer tür yardımlar için Başkan Obama'ya yetki veren tasarıyla ilgili soruları yanıtladı.

ABD'nin, müttefikleriyle Rusya'ya yönelik yaptırımlar üzerinde yakından çalışma içerisinde olduğunu vurgulayan Earnest, Obama'nın tasarıyı haftasonuna kadar imzalayabileceğini ifade etti.

Ancak tasarıya yönelik bazı kaygılarının da olduğuna değinen Earnest, "Başkan Obama, Kongre'den geçen düzenlemeyi onaylama niyetinde. Ancak tasarıya yönelik bazı kaygılarımız var, çünkü tasarı esnekliği korumasına karşın, devam eden istişareleri yansıtmayan yaptırım dilinden dolayı müttefiklerimize de kafa karıştırıcı mesaj gönderiyor. Genel anlamda, yaptırım stratejimizin başarılı olmasını sağlayan yaptığımız istişareler, stratejimize ve ilerideki adımlara yönelik Avrupalı müttefiklerimizle özel görüşmeler yapmamızı sağladı. Bununla birlikte, stratejinin uygulanmasında Başkan'ın esnekliğini koruduğu için, Başkan yasayı imzalama niyetinde" diye konuştu.

Earnest, Rus ekonomisi üzerindeki hasarın giderek güçlendiğine de işaret etti.

ABD Kongresi'nde hem Demokrat hem de Cumhuriyetçi üyeler, Moskova'ya yeni yaptırımların uygulanmasına yönelik tasarıyı onaylaması için Obama'yı baskı altında tutuyordu. Temsilciler Meclisi Başkanı Cumhuriyetçi John Boehner, Obama'ya bir an önce Rusya'ya yönelik daha sert yaptırımlar içeren yasayı imzalaması çağrısında bulunmuştu. Boehner ayrıca Ukrayna halkına karşı olan sorumluluklarını da yerine getirmeleri gerektiğini ifade etmişti.

Söz konusu tasarı, Başkan Obama'ya tanksavar silahları, topçu radarı ve taktiksel insansız keşif hava araçları dahil Ukrayna'ya öldürücü ve öldürücü olmayan nitelikte yardımlar sağlanması için yetki veriyor ve maliyetin karşılanması için de iki yılı kapsayacak şekilde 350 milyon dolarlık bütçe ayırıyor.

Tasarının Rusya'ya yeni yaptırımlar ayağı ise Rusya Federasyonu'nu temsil eden yetkililere, silah ve savunma şirketleri dahil Moskova'daki hükümetin kontrolündeki şirketler ile bu şirketlere yardım sağlayan birey ve kurumlara karşı yaptırımlar uygulanmasını içeriyor.

Tasarı, Demokratlar ve Cumhuriyetçiler arasında bölünmüş Kongre'de her iki partinin oybirliğiyle geçen ender örneklerden biri olarak dikkat çekiyor.

Yaptırımların hemen uygulanmayabileceği sinyali

Öte yandan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, günlük basın brifinginde konuyla ilgili sorular üzerine, Obama'nın tasarıda yer alan yaptırımları hemen uygulamayabileceğinin sinyalini verdi.

Tasarının, yaptırımların uygulanmasında Obama'ya zaman esnekliği sunduğunun altını çizen Psaki, "Tasarı, yeni yaptırımlarda müttefiklerimizle yakın istişarelerimizin ötesine geçme görünümü vererek onlara kafa karıştırıcı bir mesaj gönderiyor" ifadesini kullandı. Yönetimin bu nedenle tasarıya dair kaygılarının bulunduğuna işaret eden Psaki, "Tasarı Başkan'a, uygun gördüğü takdirde ve ABD'nin ulusal güvenlik çıkarlarının gerektirdiği tespit edildiğinde, yaptırım düzenlemelerini uygulamama seçeneği sunuyor. Dolayısıyla bu esnekliği sağlıyor" dedi.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de, Londra'da yaptığı açıklamada, "Rusya, Ukrayna konusunda son günlerde yapıcı adımlar attı. Bazı yapıcı tercihler yapıldığına dair emareler var" demişti.