Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bloomberg News anketine katılan 33 ekonomistten 28’i, Japonya Merkez Bankası’nın (BOJ) rekor düzeydeki teşviki artırabileceğini belirtti. Ankete katılan ekonomistlerin çoğunluğu, merkez bankasının Başkan Harıhiko Kuroda’nın mevcut dönemi ötesinde genişlemeye devam edeceği tahmininde bulunuyor.

Ankete katılan 22 ekonomist, BOJ’un varlık alımları hızının artırılmasına ilişkin 31 Ekim’deki kararının Başbakan Shinzo Abe’nin satış vergisi artırımının ertelenmesi kararı ile birleşmesinin satın alımların  azaltılmasını daha da zorlaştırdığını ifade etti. 17 ekonomist ise merkez bankasının, Kuroda’nın Nisan 2018’te sona erecek olan 5 yıllık görev süresi öncesinde politikasından çıkamayacağını belirtti.

Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities Co. ekonomisti Yuji Shimanaka’ya göre anket sonuçları, Kuroda’nın yüzde 2’lik enflasyon hedefi ile ilgili şüpheleri vurguluyor. Yuji, BOJ’un enflasyon hedefine Nisan’da başlayan mali yılda ulaşacağı tahmininde bulunan tek ekonomist olma özelliği taşıyor. Kuroda, Abe’nin satış vergisini erteleme kararı olmasının ardından hükümetin kendi mali durumunu güçlendirme sorumluluğunun hükümette olduğunu söylemişti. Abe’nin erteleme kararı, BOJ’un tahvil alımlarının hızını artırma kararından 3 haftadan kısa bir süre sonra gelmişti.

Shinshu Üniversitesi ekonomi profesörlerinden Akio Makabe, “BOJ, Ekim’de genişleme ile ek teşvik beklentilerinin artmasına neden oldu. Ekonomiy yönelik risklerin artması halinde BOJ’un teşvikleri genişletmekten başka seçeneği olmayacak” dedi.

Ankete katılan 33 ekonomiste göre BOJ 19 Aralık’ta sona erecek olan iki günlük toplantısında varlık alımları planında değişiklik yapmayacak.