Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(23:41'de güncellendi)

ABD hisseleri, Merkez Bankası Fed'in faiz artışı konusunda 'sabırlı' olacağını açıklamasının ardından, 2013'ten bu yana en dik yükselişi kaydetti. ABD Hazine tahvilleri gerilerken, dolar 2015'te yüksek faiz beklentisi ile ralli yaptı.

Standard & Poor's 500 Endeksi New York saati ile 16'da yüzde 2 yukarıda seyrederek, Ekim 2013'ten bu yana en dik yükselişe imza attı. 10 yıllık ABD tahvil faizi 8 baz puan yükselerkek yüzde 2.14 oldu. Bloomberg Spot Dolar Endeksi yüzde 0.9 yükseldi. Ham petrol fiyatları 5 yılın en düşük seviyelerinden toparlanarak, enerji hisselerini yükseltti. Ruble dolar karşısında Putin'in yarınki basın toplantısı öncesi değer kazandı.

Fed 2006’dan bu yana gerçekleştireceği ilk faiz artışı konusunda sabırlı olacağını belirtti. Fed böylece uzun bir zamandır açıklamalarında yer verdiği faizlerin ‘kayda değer bir süre’ daha düşük kalacağı taahhüdünü değiştirmiş olurken, istihdam piyasası ile ilgili değerlendirmesini de iyileştirdi.

Fed Açık Piyasa Komitesi (FOMC) açıklamasında “Komite para politikasındaki duruşunda normalleşmeye başlamak konusunda ‘sabırlı’ olabileceğini kaydetmektedir” ifadelerini kullanarak, takvime dayalı bir ifadeden vazgeçmiş oldu ve kendisine ekonomik verilere bağlı olma konusunda daha ciddi bir esneklik sağladı. 

(23:41'de güncellendi)