Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Rusya Enerji Bakanı Alexander Novak, Rusya’nın petrol üretimini gelecek yıl sabit tutacağını ve düşen fiyatların dengeleneceğini söyledi. Novak’ın açıklaması, 3 haftaya yakın bir süre önce petrol fiyatlarındaki düşüşü sonlandırmak için ülkenin üretiminde düzenlenme yapılmayacağı yorumlarının yeniden vurgulanmasını sağladı.

Novak Doha’da gerçekleşen bir konferansta yaptığı açıklamada, dünyanın en büyük petrol üreticisi Rusya’nın gelecek yılki günlük petrol üretiminin 2014’teki 10.6 milyon varile benzer olacağını söyledi. Avrupa gösterge petrolü Brent, 2013 yılının sonundan bu yana yaklaşık yüzde 50 düşüş göstererek Rusya rublesindeki düşüşü hızlandırdı. Rusya bütçesinin yarısını enerjiden elde ediyor.

Rusya petrol üretimini sabit tutarak OPEC ile aynı stratejiyi izlemiş oldu. OPEC 27 Kasım’da aldığı karar ile küresel arz fazlasını engellemek için petrol üretiminde düşüş yapılması çağrılarını yanıtsız bırakarak üretiminde değişikliğe gitmedi. ABD ve Avrupa Birliği (AB) tarafından Ukrayna krizi ile ilgili olarak uygulanan yaptırımlar, Rusya’dan sermaye çıkışlarının artmasına neden oldu. Rusya ekonomisi resesyonun eşiğine geldi.