Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de tüketici fiyat endeksi (TÜFE), Kasım'da gerileyen enerji fiyatlarının etkisi ile altı yıla yakın bir sürenin en dik düşüşünü yaşarken, enflasyonun yeni yıla girerken Fed'in hedefinin altında kalacağı sinyalini verdi. 

TÜFE bir önceki ayda büyük bir değişiklik göstermemesinin ardından Kasım'da yüzde 0.3 gerilerken, Aralık 2008'den bu yana en sert düşüşü yaşamış oldu. Bloomberg anketine katılan 84 ekonomistin tahmin medyanı yüzde 0.1'lik düşüş olacağı yönündeydi. Daha oynak olan gıda ve akaryakıt fiyatlarını içermeyen çekirdek TÜFE ise yüzde 0.1 artarak yüzde 0.2 yükseldiği Ekim ayına göre daha yavaş bir hızda arttı. 

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahminleri yüzde 0.3 düşüş ile değişiklik olmayacağı aralığında kaydedildi. Ekonomistler ayrıca çekirdek TÜFE'de yüzde 0.1 artış beklentisinde bulunmuştu. 

ABD'de enflasyon yıllık bazda ise yüze 1.3 olurken, beklenti yüzde 1.4 artış olacağı şeklindeydi.

Fed bugün iki gün süren toplantısını sonlandıracak. Ekonomistler Rusya'daki ruble krizi ve petrol fiyatlarındaki sert düşüşlerin Fed'in faiz oranlarını "kayda değer bir süre" düşük tutacağı yönündeki sözlü yönlendirmesini kaldırma kararını engellemeyeceği görüşünde.