Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(21:31'de güncellendi)

Dünya genelinde hisse senetleri, Standard & Poor’s 500 endeks vadelilerinin artış sinyali vermesi ile birlikte değer kazanıyor. ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz oranlarındaki artırıma ilişkin “sabır” vurgusu yapmasının ardından Standard & Poor's 500 Endeksi 2 yıla yakın bir sürenin en büyük 2 günlük rallisine yaklaşıyor. ABD Hazine tahvilleri faizlerin önümüzdeki yıl artacağı yönündeki beklentinin artması ile 17 ayın en ciddi gerilemesini yaşadı. Ham petrol fiyatları yeniden gerilemeye başladı.

S&P 500, New York saati ile 13:16'da yüzde 1.6 artış kaydetti. 10 yıllık ABD tahvil faizi 7 baz puanlık artışla yüzde 2.21 oldu ve dolar endeksi 5 yılın en yüksek seviyesine çıktı. WTI petrol yüzde 3.3 geriledi. Stoxx Europe 600 Endeksi 2011'den bu yana en dik yükselişi kaydederken, Dubai hisseleri rekor yükseliş kaydetti. Rusya'nın Micex Endeksi ralli yaptı. MSCI Dünya Endeksi yüzde 1.6 yükseldi. 

ABD Merkez Bankası Fed 2006’dan bu yana gerçekleştireceği ilk faiz artışı konusunda sabırlı olacağını belirtti. Fed böylece uzun bir zamandır açıklamalarında yer verdiği faizlerin ‘kayda değer bir süre’ daha düşük kalacağı taahhüdünü değiştirmiş olurken, istihdam piyasası ile ilgili değerlendirmesini de iyileştirdi. Fed, gerileyen işsizliğin ABD’yi borçlanma maliyetlerinin artırılmasına yöneltirken, düşen petrol fiyatlarının enflasyonu hedefin altında tuttuğunu belirtti. Rusya Başkanı Vladimir Putin, rublenin değer kaybetmesinin ardından bugün bir medya konferansı gerçekleştirecek.

Sydney’de bulunan White Funds Management yöneticisi Angus Gluskie, “Asya piyasaları ABD’deki yükseliş ile rahatlayacak. Ancak bu temel prensiplerde değişikliğe yol açmayacak. ABD’deki büyüme olumlu iken, petrol fiyatındaki ve rubledeki sert düşüş piyasaları istikrarsızlaştırabilir” dedi.

(21:31'de güncellendi)