Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya hisse senetleri, Fed faiz artırımlarına ilişkin “sabır” vurgusu yapmasının ardından ABD hisselerinin Ekim 2013’ten bu yana en büyük artışı göstermesini takiben yükseliyor. Yen zayıflaması ile Japonya hisseleri değer kazanıyor.

MSCI Asya Pasifik Endeksi, Tokyo saati ile 09:04’te yüzde 0.7 yükselerek 134.55 puana geldi. Endeks, petrol ve rubledeki düşüşün küresel ekonomik büyüme endişelerini artırması ile geçtiğimiz üç günde yüzde 2.5 geriledi. Fed, ekonominin güçlenmesine rağmen faiz oranlarının artırılması konusunda “sabırlı” olunacağını belirtti ve borçlanma maliyetlerinin “kayda değer bir süre” sıfıra yakın tutulacağı ifadesini kullanmayı bıraktı. Standard & Poor’s 500 endeksi dün yüzde 2 yükseldi. Yen dolar karşısında yüzde 1.9 zayıfladı.

Japonya hisseleri 4 haftanın en büyük artışını kaydetti

Japonya hisseleri, Fed açıklamasının ardından yenin dolar karşısında değer kaybetmesi ile 4 haftanın en büyük artışını gösterdi.

İhracat yapan şirketler Toyota Motor Corp. ve Honda Motor Co., yüzde 1’den fazla prim yaptı. Deniz ürünleri üreticisi Nippon Suisan Kaisha Ltd. yüzde 7.2 yükselerek Nikkei 225 Stock Averagde’deki artışlara öncülük etti. Online seyahat rezervasyonu şirketi Adventure Inc., ilk işlem gününde yüzde 87 değerlendi. Kozmetik şirketi Shiseido Co., yüzde 4.3 geriledi.

Topix endeksi, yüzde 1.8 yükselerek 1,376.32 puandan kapanış yaptı. Endeks, 18 Kasım’dan bu yana en büyük artışı kaydetti. Nikkei 225 Stock Average, yüzde 2.3 artış ile 17,210.05 puana ulaştı. Yen dolar karşısında, dün yüzde 1.9 zayıflamasının ardından 118.54 yenden işlem gördü. ABD hisseleri, Başkan Janet Yellen’in Fed’in Nisan sonuna kadar harekete geçmesinin ihtimal dışı olduğunu söylemesinin ardından 2013’ten bu yana en sert yükselişi gösterdi.

Tokyo’daki Ichiyoshi Asset Management Co. yöneticisi Mitsushige Akino, “Fed’in kararı aşırı düşüşlerden toparlanmayı tetikledi. Fed piyasalara ekonominin geliştiği, faiz oranlarını artıracağı ancak acele etmeyeceği sinyali verdi” dedi.

Çin hisseleri 1 haftanın en sert artışını gösterdi

Hon Kong’da işlem gören Çin hisseleri, Fed açıklamasının ardından 1 haftanın en büyük yükselişini gösterdi. Şanghay Bileşik Endeksi, 4 yılın zirvesine ulaşmasının ardından yükseliş ve düşüşler arasında dalgalı bir seyir izledi.

PetroChina Co., China Life Insurance Co. ve China Coal Energy Co., Hong Kong’da yüzde 2’den fazla prim yaptı. Bankalar ve aracılık şirketleri, para piyasaları oranlarının yeni hisse senedi satışları öncesinde yükselmesi ve son dönemdeki rallilerin aşırı olduğunu endişesi ile Şanghay’da geriledi. Citic Securities Co. ve Haitong Securities Co., BNP Paribas SA hisse senetlerinin notunu düşürmesinin ardından en az yüzde 1 değer kaybetti.

Hong Kong’da Hang Seng China Enterprises Endeksi yüzde 0.5 yükselerek yerel saat ile 13:32’de 11,328.27 puan oldu. Şanghay Bileşik Endeksi, yüzde 0.3 artış ile yüzde 1 kadar düşüşü azalttı. Endeks, geçtiğimiz ay yüzde 25 ralli yaptı.