Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(18:52'de güncellendi)

Ham petrol fiyatları, arz fazlasının kötüleşeceği endişeleri nedeniyle, yeniden gerileyerek 5 yılın en düşük seviyelerine yaklaşıyor.

Brent ve Batı Teksas türü ham petrol (WTI) fiyatlarındaki oynaklık 4 yılın en yüksek seviyesine çıktı. OPEC'in en büyük üyesi Suudi Arabistan'ın Petrol Bakanı Ali Al-Naimi üretimi sabit tutma politikalarını sürdüreceklerini belirtti.

Petrol, OPEC’in geçtiğimiz ay gerçekleşen toplantıda üretim kotasını sabit tutmasından bu yana yüzde 20’den fazla gerileme gösterdi. Venezuela gibi üye ülkeler petrol üretiminin düşürülmesi konusunda çağrıda bulunmuştu. İran bu hafta aldığı karar ile Suudi Arabistan, Irak ve Kuveyt’e katılarak Asya’ya yapılan satışlar için daha geniş bir fiyat indirim teklifinde bulundu. ABD kaya petrol üreticileri, 30 yılın en hızlı üretimini gerçekleştiriyor.

Houston’daki Frost & Sullivan petrol ve doğal gaz direktörü, “Yeni normal, düşük fiyatlar olacak. OPEC üyeleri bir tüketiciyi, Çin’i kazanmaya çalışıyor. ABD tüketicisine geri dönebileceklerini düşünmüyorum” ifadelerini kullandı.

Ocak vadeli Batı Teksas türü ham petrol (WTI) kontratı,  Nymex elektronik işlemlerde 1.06 dolar gerileyerek, New York saati ile 11:10'da 55.41 dolardan işlem gördü. Daha aktif olan Şubat vadeli kontrat, bugün 1.11 dolar düşüş ile 55.68 dolardan alıcı buldu. Tüm kontratlarda işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 42 yukarısında seyrediyor.

Ocak vadeli Şubat kontratı, Londra merkezli ICE Futures Europe Borsasında 1.20 dolar gerileyerek varil başına 59.98 dolardan işlem gördü. Kontrat dün yüzde 2 artış gösterdi. Avrupa gösterge petrolü Brent ile WTI arasındaki fark 4.41 dolar seviyesinde.

(18:52'de güncellendi)