Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dolar endeksi, Fed’in “kayda değer süre” ifadesini kullanmayı bırakmasının ardından faiz oranlarını gelecek yıl artıracağı spekülasyonu ile 5 yılın en yüksek seviyesinden yüzde 0.1 uzaklıkta seyrediyor.

Dolar euro karşısında, Fed Başkanı Janet Yellen’in ekonomik parametrelerin uygun olması halinde faizlerin kademeli olarak artırılacağını belirtmesi ile dün güçlenmesinin ardından bir haftanın en yüksek seviyesine ulaştı. Güney Kore vonu önemli para birimlerinin tümü karşısında zayıflarken, yen değer kaybetti. Avustralya doları, Asya hisselerindeki artışın yüksek getirili varlıklara talebi desteklemesi ile 4 yılın düşüğünden ralli yaptı. Volatilite endeksi, 15 ayın zirve seviyesine ulaştı.

Tokyo’daki IG Markets analistlerinden Junichi Ishikawa, “Fed açıklaması, ekonomi ile ilgili ihtiyatlı bir tavır sergileyen politika yapıcıların daha ‘şahin’ bir duruşa doğru ilerledikleri sinyali veriyor. Dolar hisse senetlerindeki yükseliş ve ABD tahvil faizlerinden kademeli artıştan destek buluyor” dedi.

Doların 10 önemli para birimi karşısındaki hareketlerini takip eden Bloomberg Spot Dolar Endeksi, Londra saati ile 06:45’te 1,121.38 puana geldi ve yatay bir seyir izliyor. Dün yüzde 0.9 yükseliş gösteren endeks, 5 Aralık’ta 1,122.34 puan ile Mart 2009’dan bu yana en yüksek kapanışı gerçekleştirmişti.

Dolar yen karşısında, dün yüzde 1.9 yükselmesinin ardından bugün 118.59 yen seviyesinde yatay seyrediyor. Dolar euro karşısında, dünkü 1.2342 dolar seviyesinden 1.2336 dolara geldi. Yen euro karşısında yüzde 0.1 değerlenerek 146.25 yenden işlem gördü.