Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Uluslararası derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye bankacılık sektörünün 2015 yılı görünüm raporunu açıkladı. Fitch, "Türk bankalarını 2015'te zor bir yıl bekliyor, sektör için görünüm durağan" açıklamasını yaptı. Fitch, bankacılık sektörünün kısa vadeli dış fonlamaya bağımlılığının risk oluşturduğunu belirtti.

"Ilımlı büyüme, mevduatlar için rekabet ve ılımlı varlık kalitesi zorluk yaratıyor" ifadesini kullanan Fitch, kısa vadeli Döviz cinsinden borçlanmanın bankacılık sektörü için risk yarattığını kaydetti.

Orta vadede bankacılık sektörü büyümesinin yakın geçmişten daha yavaş olacağı tahmininde bulunan Fitch, "Yaptığımız olası senaryolar döviz likiditesinin yeterli olacağına işaret ediyor" değerlendirmesinde bulundu.

Bankalar için zorluk yaran en önemli faktörler arasında sınırlı büyüme oranları, mevduatlar için yaşanan yoğun rekabet ve varlık kalitesinde yaşan bozulma gösterildi. 

Fitch'e göre orta vadede büyüme yakın geçmişten daha yavaş olacak ve varlık kalitesi de artan tüketici borçluluğu ve liradaki değer kaybı yüzünden bozulacak. Ayrıca, yüksek faiz oranları ve mevduatlar için yaşanan rekabet fonlama maliyetini yukarı çekecek. Bankacılık sektörü için en büyük risk olarak ise kısa vadeli dış fonlamaya bağımlılığın yüksekliği işaret edildi. 

Kuruluş, 2008'in sonundan bu yana bankaların dış borcunun yaklaşık 3 kat arttığına ve giderek daha fazla kısa olduğuna vurgu yaptı. Bunun da yatırımcıların algısındaki ani bir değişikliğin bankaların sermayeye erişimini sekteye uğratma riskini artırdığının altı çizildi.