Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, rubledeki sert değer kaybının ardından düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'nin enerji ihtayçlarını karşılamaya devam edeceklerini söyledi.

Türkiye ile Rusya'nın çok iyi partner ülke olduğunu ifade eden Putin, "Mavi Akım Boru Hattı bu işbirliğinin bir göstergesi" ifadesini kullandı. Putin ayrıca "Avrupalı dostlarımız istemedi, Güney Akım'a devam etmedik" dedi.

"Rusya Merkez Bankası ve hükümet uygun adımları atıyor" açıklamasında bulundu. Putin, merkez bankasının rubleyi korumak için rezervlerini kullanmaması gerektiğini söyledi.

Putin, Rus ekonomisinin ilk 10 aylık dönemde yüzde 0.6-0.7 büyüdüğünü belirtti ve "Şu ana ki durum iki yıl boyunca devam edebilir ekonomi daha sonra hızlı toparlanır" dedi.

2014 yılında merkezi bütçenin fazla vermesi yönünde bir beklenti içinde olduklarını kaydeden Putin, Rusya Merkez Bankası'nın Döviz rezervlerini ziyan etmeyeceğini söyledi. Putin dalgalanmalara karşı Rusya'nın gelirlerinin arttığını dile getirdi ve "Şu andan sonra rublede değer artışı kaçınılmaz" ifadesini kullandı.

Rusya'nın daha fazla zorlukla karşılaşabileceğini ifade eden Putin, finansal istikrar için yeni adımlar atabileceklerini söyledi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülke merkez bankasının rubleyi korumak için rezervleri ziyan etmemesi gerektiğini söyledi ve 2008’de yaşanan küresel finansal krizde yaptığı gibi ülkenin mevcut ekonomi sıkıntıdan çıkacağı taahhüdü verdi.

Putin Moskova’da gerçekleşen yılık basın konferansında, “En olumsuz dışsal ekonomik senaryoya göre bu durum iki yıl sürebilir. Bundan sonra büyüme kaçınılmazdır” dedi.

Putin, para biriminde bu hafta yaşanan düşüşün ardından 1998’de Rusyalıların tasarruflarının tükenmesine neden olan finansal kriz döneminin hatıralarını canlandırarak yeniden güven vermeye çalışıyor. Ruble, petrolün 5 yılın en düşük seviyesine gerilemesi ve Ukrayna krizi ile ilgili yaptırımların ekonomiye olumsuz etki etmesi ile birlikte Haziran ayından bu yana yüzde 40’tan fazla değer kaybetti.