Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Hazine tahvilleri Merkez Bankası Fed'in faiz artışında sabırlı davranacağını açıklamasının ardından, tüm dünyada hisse senetlerinde yaşanan rallilerin güvenli varlıklara talebi azaltması sonrası geriliyor.

2 yıl ile 10 yıl vadeli tahvillerin faizleri arasındaki fark, durgun enflasyon görünümünün Fed'in politikasında sıkılaşmanın çerçevesinin daraltacağı beklentisiyle, 2 haftayı aşkın sürenin en yüksek seviyeye çıktı. 2 yıllın nominal ile endeks bağlantılı tahvilleri arasındaki spreade göre hesaplanan piyasanın enflasyon beklentileri, 5 yıldır ilk kez negatif oldu.

10 yıllık tahvil faizi 5 baz puan artarak, New York saati ile 07:07'de yüzde 2.19 oldu. Kasım 2024 vadeli yüzde 2.25'lik tahvilin fiyatı 14/32 artışla 1.000 dolar başına 100 19/32 oldu.

Fed 2006’dan bu yana gerçekleştireceği ilk faiz artışı konusunda sabırlı olacağını belirtti. Fed böylece uzun bir zamandır açıklamalarında yer verdiği faizlerin ‘kayda değer bir süre’ daha düşük kalacağı taahhüdünü değiştirmiş olurken, istihdam piyasası ile ilgili değerlendirmesini de iyileştirdi.

Fed Açık Piyasa Komitesi (FOMC) açıklamasında “Komite para politikasındaki duruşunda normalleşmeye başlamak konusunda ‘sabırlı’ olabileceğini kaydetmektedir” ifadelerini kullanarak, takvime dayalı bir ifadeden vazgeçmiş oldu ve kendisine ekonomik verilere bağlı olma konusunda daha ciddi bir esneklik sağladı.