Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(15:39'da güncellendi)

Altın, hisse senetlerindeki yükseliş ve güçlenen doların talebi azaltmasının ardından üç hafta içindeki ilk haftalık düşüşü kaydetmeye hazırlanıyor.

Altın, küresel hisse senetlerindeki ralli ve dolardaki yükselişin alternatif yatırıma talebi zayıflatması ile değer kaybına uğradı. Petrolün 5 yılın en düşük seviyelerinden işlem görmesi, ABD’de enflasyonun Fed’in yüzde 2’lik hedefinin daha da altına gerileyeceği endişelerini artırdı. Fed Başkanı Janet Yellen söz konusu etkinin geçici olabileceğini belirtti. 18 Aralık’ta açıklanan verilere göre ABD’de işsizlik maaşı başvurusunda bulunan kişi sayısı geçtiğimiz hafta 6 haftanın en düşük seviyesine geriledi. Verinin olumlu gelmesi borçlanma maliyetlerinin yükseltilmesine destek sağlar nitelikte.

HSBC Securities (USA) Inc. analistlerinden James Steel, “Altın fiyatları güçlü dolar ve düşen petrol fiyatları ile baskı altında. Hisse senedi piyasasındaki yükselişler, altın gibi alternatif varlıklara talebi düşürebilir” dedi.

Şubat vadeli altın kontratı, yüzde 10 sent yükselerek New York Comex’te saat 07:21'de ons başına 1,194.90 dolardan işlem gördü. En büyük altın destekli ETF’lerin bulunudğu SPDR Gold Trust’taki varlıklar dün de değişiklik göstermedi. Spot altın yüzde 0.2 yükselişle ons başına 1,196.35 dolar oldu.

Mart vadeli gümüş, yüzde 0.2 düşerek ons başına 15.895 dolara geldi. Kıymetli metal, bu hafta yüzde 6.8 geriledi ve Eylül 2013’ten bu yana en büyük haftalık düşüşü kaydetmeye hazırlanıyor. Ocak vadeli platin yatay seyrederek ons başına 1,197.60 dolar seviyesinde. Mart vadeli paladyum ise yüzde 0.1'den az düşüşle 791.60 dolara geldi.

(15:39'da güncellendi)