Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya hisseleri, küresel hisse senetlerindeki rallinin ABD hisselerini yükseltmesi ile 6 haftanın en büyük artışını kaydetmeye ilerliyor. Japonya’da Topix endeksi, zayıf yen ve merkez bankasının teşviki sabit tutma kararı ile yükseliş gösterdi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 1.1 yükselerek Tokyo saati ile 09:08’de 136.17 puana geldi ve haftalık kaybı yüzde 0.7’ye düşürdü. Topix endeksi yüzde 2.4 yükseldi. Japonya Merkez Bankası (BOJ), rekor düzeydeki teşvikte bir değişikliğe gitmedi. Gerileyen petrol fiyatları, merkez bankası Başkanı Haruhiko Kuroda’nın enflasyonu canlandırma çabalarını güçleştiriyor. Standard & Poor’s 500 endeksi, Fed’in faizlerin yükseltilmedi ile ilgili sabırlı olunacağını belirtmesinin ardından üç yılın en büyük iki günlük yükselişini kaydetti.

Tokyo’daki Mizuho Trust & Banking Co. kıdemli startejistlerinden Hitoshi Asaoka, “Ruble ve petroldeki düşüşün sonlandığını henüz görmedik. Ancak yatırımcılar, tatil öncesinde pozisyonlarını ayarlamak için hisse alımı yapıyor. Piyasa, baharda BOJ’un ek teşvike gideceği spekülasyonuna başlayacak ve bu kararın alınması Kuroda’ya bağlı” dedi.

Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 1.1, Avustralya’da S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 1.6 artış gösterdi. Yeni Zelanda’da NZX 50 Endeksi yüzde 0.4 yükseldi.

Japonya hisseleri yükselişi 2. güne taşıdı

Topix endeksi, Fed’in para politikası kararı ve BOJ’un teşviki sabit tutmasının ardından yükselişi 2. güne taşıdı ve 6 haftanın en büyük artışını kaydetti. Daiwa Securities Group Inc. yüzde 4.8 prim yaparak aracılık şirketlerindeki yükselişlere öncülük etti. Isuzu Motors Ltd., Morgan Stanley’nin şirketin hisse senedi notunu artırmasının ardından yüzde 4.9 değer kazandı. Sony Corp. yüzde 1.3 düşüş ile dünkü yüzde 4.8’lik yükselişi azalttı.

Topix endeksi, yüzde 2.4 artarak 1,409.61 puan oldu ve 4 Kasım’dan bu yana en yüksek kapanışı gerçekleştirdi. Endeks bu hafta yüzde 0.7 yükseliş gösterdi. Endeksteki 33 sanayi grubunun 1’i hariç tünü artış kaydetti. Nikkei 225 Stock Average yüzde 2.4 yükseliş ile 17,621.40 puana geldi. Hisse senetleri kazançları genişletirken, yen zayıfladı.

Çin hisseleri “ilk halka arzlar” ile geriledi

Çin hisselerinin çoğu, son dönemdeki yükselişlerin aşırı olduğu endişesi ve yeni hisse senedi satışlarının fonları var olan hisse senetlerinden uzaklaştırması ile geriledi.

Citic Securities Co. ve China Merchants Securities Co., yüzde 2’den fazla değer kaybederek aracılık şirketlerindeki düşüşlere öncülük etti.Küçük ölçekli şirketlerin bulunduğu ChinExt endeksi, yüzde 3.1 geriledi.

Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.5 yükselerek yerel saat ile 13:48’de 3,071.39 puan seviyesine ulaştı ve bu haftaki yükselişi yüzde 4.6’ya genişletti. CSI 300 Endeksi, yüzde 0.1 geriledi. Guosen Securities Co. ve 11 diğer şirket bu hafta ilk halka arzları gerçekleştirmeye başladı. Shenyin & Wanguo Securities Co.’ya göre ilk halka arzlar 3 trilyon yuanı (483 milyar dolar) bloke edebilir.