Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yen dolar karşısında, Japonya Merkez Bankası’nın (BOJ) teşviki sabit tutma kararı alması ile Japonya’nın 2 ve 5 yıllık tahvil faizlerinin rekor seviyelere gerilemesinin ardından zayıflayarak düşüşü 3. güne taşıyor.

Yen 16 önemli para biriminin tümü karşısında, Asya hisselerindeki rallinin güvenli liman olarak nitelendirilen yene talebi düşürmesi ile yüzde 0.3 değer kaybetti. Avustralya ve Yeni Zelanda doları, iki ülkenin en büyük ticaret ortağı olan Çin’in 2013 yılı için ekonomik büyümesini revize etmesinin ardından güçlendi. Dolar, faiz oranlarında yükseliş olacağı beklentilerinin artması ile haftalık kazanca ilerliyor. Döviz volatilitesi endeksi, yükselişi 4. haftaya taşıdı.

Sydney’deki Westpac Banking Corp. para birimi ve emtia stratejileri yöneticisi Robert Rennie, “BOJ’un yendeki hızlı değer kaybının potansiyel negatif etkilerini görmezden gelmeye istekli olması, 2015’in ikinci yarısında yenin dolar karşısında 130 seviyesine yönelmesine neden olabilir” dedi.

Yen dolar karşısında, geçtiğimiz iki günde yüzde 2 zayıflamasının ardından yüzde 0.5 değer kaybederek Londra saati ile 06:32’de 119.39 yenden işlem gördü. Yen euro karşısında yüzde 04 düşüş ile 146.64 yen oldu. Dolar euro karşısında 1.2283 dolarda seviyesinde yatay seyrediyor.

Japonya’nın 2 yıllık tahvil faizi yüzde eksi 0.04’e düşerken, 5 yıl vadeli tahvil faizi yüzde 0.03’e geriledi.