Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Buğday, rekor seviyedeki küresel üretimin Rusya’nın ihracatı sınırlandıracağı endişesine ağır basacağı beklentileri ile 7 ayın en yüksek seviyesinden geriliyor. Rusya, rubledeki değer kaybının ekmeğin yurtiçi maliyetlerini artırması ile buğday ihracatını sınırlandırmaya hazırlanıyor.

Mart vadeli buğday kontratı, yüzde 2 kadar yükselerek Şikago Ticaret Odası’nda kile başına 6.425 dolar oldu ve Singapur saati ile 14:48’de 6.475 dolardan alıcı buldu. Fiyatlar dün 6.77 dolar ile 20 Mayıs’tan bu yana en yüksek seviyeyi gördü.

Buğday vadelileri, Rusya’da yükselen gıda fiyatlarının dünyanın en büyük dördüncü ihracatçısının tahıl satışlarına limit getirmesine yol açacağı spekülasyonları ile bu hafta yüzde 6.8 yükseldi. Rusya, bir ihracat grubunun bu hafta yaptığı açıklamaya göre, hijyen incelemelerinin ardından tahıl alıcı ve satıcılarının sertifikalarını reddederek ihracatı yavaşlattı.

Cargill Australia Ltd.’nin bir birimi olan AWB, “Rusya’nın hem makro hem mikro ekonomik koşulları piyasa volatilitesinin artmasına katkı sağlıyor ve tahıl piyasası fiyatları üzerinde yukarı yönlü baskı yapıyor. Piyasa arzdaki düşüşü belirleyene kadar fiyatlar spekülatif olacak” dedi.